Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszony barszcz czerwony

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 1.20 kg
pietruszka 1 szt
marchew 1 szt
seler 1 plaster
chrzan 2 łyżki .świeżego
kminek 1 łyżeczka
ziele angielskie 1.2 łyzeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżka
woda letnia 2 L
czosnek 4 ząbki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszony barszcz czerwony

Buraki obieramy w rękawiczkach i kroimy na cząstki .
Marchew , pietruszkę ,chrzan i seler obieramy i kroimy w mniejsze kawałki .
Wodę gotujemy solimy i cukrzymy i studzimy .
Do słoja 3L wkładamy warzywa ,zalewamy wodą i dajemy przyprawy wraz z czosnkiem .Zakrywamy gazą i trzymamy na blacie kuchennym obok kuchenki bądż tam gdzie ciepło koło grzejnika .
Po 5-6 dniach barszcz jest gotowy .Przelewamy do słoików i trzymamy w lodówce .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 16.12.2013 21:11
świetny przepis szkoda że swój już wstawiłam do kiszenia bo bym skorzystała z przepisu
Cranberry 15.12.2013 21:36
To chyba poprostu zakwas?
czekoladka_m 15.12.2013 21:16
ładnie podane;)
norweska20 15.12.2013 20:01
pięknie podany i pewnie smaczny
Anna133 15.12.2013 19:56
Niewiem w sumie czym się rózni ten z zakwasem ,a bez ?
IwonaDD 15.12.2013 19:30
ciekawy przepis
Anna133 15.12.2013 19:17
Ja nigdy nie robiłam na zakwasie ,zawsze kiszę w taki sposób .Mona go też pić ,jeśli nam brakuje żelaza ,swego czasu piłam go w ciąży .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak