Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony na soli

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak duży mój 2,3 kg
sól 1 kg
marynata
olej rzepakowy 150 ml
czosnek 2 ząbki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
ponadto :
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
rozmaryn kilka gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony na soli

Kroki postępowania

1
Do miseczki wlewamy olej,dodajemy rozgnieciony czosnek i pozostałe przyprawy,mieszamy.

Kurczaka myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym. Marynatą nacieramy całego kurczaka od wewnątrz i na zewnątrz,do środka kurczaka wkładamy cebulę pokrojoną na ćwiartki i ząbki czosnku,umieszczamy go w naczyniu. Owijamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy naczynie na kilka godzin do lodówki.
Krok 1 - Kurczak pieczony na soli foto
2
Kiedy mięso wchłonie cały aromat z marynaty przystępujemy do pieczenia. Blaszkę na której będziemy piec kurczaka grubo posypujemy solą,układamy go piersią do dołu i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 200 stopni. przez 45 minut,obracamy kurczaka piersią do góry i pieczemy kolejne 45 minut.
Krok 2 - Kurczak pieczony na soli foto
3
Sól wchłonie cały tłuszcz wydobywający się podczas pieczenia i sprawi,że mięso nie będzie suche lecz pozostanie soczyste.
Krok 3 - Kurczak pieczony na soli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 19.12.2013 18:02
bardzo apetyczne danie
Gracer 15.12.2013 19:58
super przepis
IwonaDD 15.12.2013 19:34
musiał być pyszny!
iwi 15.12.2013 18:34
Pyszny kurczaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak