Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta z galaretką

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kremówka 250 ml
mleko 200 ml
cukier 2 lyzeczki
laska wanilii 1
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 lyzeczka
herbata 1 sweet cherry

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta z galaretką

Kroki postępowania

1
W rondelku podgrzewamy kremówkę z mlekiem. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydłubujemy ziarenka. Dodajemy je do śmietanki z mlekiem. Wkładamy także przeciętą laskę wanilii.
Krok 1 - Panna cotta z galaretką foto
2
Podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier, cały czas mieszamy. Odstawiamy rondelek z ognia, wyciągamy laskę wanilii i dodajemy 2 łyżeczki żelatyny, mieszamy, aż do rozpuszczenia. Zaparzamy szklankę herbaty i dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny, mieszamy, aż do rozpuszczania. Przelewamy trochę herbaty, na ok. 0,5 cm wysokości do silikonowych foremek.
Krok 2 - Panna cotta z galaretką foto
3
Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Po stężeniu wlewamy chłodną masę śmietanową i odstawiamy do ponownego stężenia. Przed wyciągnięciem zanurzamy w gorącej wodzie, wtedy łatwiej wyjmiemy pannę cottę z foremki.
Krok 3 - Panna cotta z galaretką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ssylwiaa 15.12.2013 13:33
wygląda idealnie ;)
krystyna330 14.12.2013 21:31
jakie pyszności
eMMe 14.12.2013 19:02
Mmm piękna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak