Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z kapustą i grzybami

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 500 g
mleko 1 szkl
drożdże 20 g
margaryna 50 g
cukier 1 łyżka
sól szczypta
Nadzienie:
kapusta kiszona 1300 g
cebula 1
marchew 2
grzyby suszone 40 g
kminek szczypta
sól
pieprz
olej 3-4 łyżki
wywar z grzybków
woda
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z kapustą i grzybami

Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty wywar,
Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.
Cebulę posiekać, przyrumienić na tłuszczu, dodać 3 razy wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą.
Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić.

Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, margarynę rozpuścić. Do mąki dodać sól, rozrobione drożdże z cukrem i roztopioną margarynę, wyrobić ciasto.
Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.
Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części , z jednej i drugiej odciąć kawałeczek wielkości brzoskwinki na dekoracje. Resztę ciasta rozwałkować, równomiernie rozprowadzić kapustę i zwinąć dwa kulebiaki.
(Ja zrobiłam dwa różnej wielkości)
Kulebiaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
Odłożone kawałeczki ciasta rozwałkować i wyciąć dekoracje (dowolne) . Po przyklejeniu posmarować je również rozmąconym jajkiem
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 170 st na ok 40-45 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 02.01.2015 13:14
Super smakowicie się zapowiada:)
Beata999 15.12.2013 20:07
Ładnie wygląda.
Andrzej8 15.12.2013 15:14
smacznie wygląda
kasienka23 15.12.2013 10:43
wygląda wspaniale!
lara 14.12.2013 22:06
wspaniała propozycja
mufinka79 14.12.2013 21:42
Pyszny kulebiak :)
krystyna330 14.12.2013 21:31
jakie pyszności
adelajda 14.12.2013 20:49
rewelacyjny kulebiak :)
marcia7 14.12.2013 20:41
wspaniała potrawa
halina17 14.12.2013 20:21
Smacznie wygląda kulebiak.
Stenka 14.12.2013 19:35
ładnie wykonane
Olga_SK 14.12.2013 19:01
Pięknie wygląda!
Romanowka 14.12.2013 18:59
Nic dodać nic ująć tylko po prostu cudny i bardzo, bardzo apetyczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak