Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe gębusie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto:
mąka 1 szklanka
kakao 1 łyżka
gorzka czekolada 5 dag
masło 10 dag
jaja 5 szt
Składniki na masę czekoladową
śmietanka kremowa 1/2 litra
serek mascerpone 50 dag
gorzka czekolada 25 dag
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe gębusie

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta:
Zagotować wodę z masłem , dodać połamana czekoladę i szczyptę soli. Następnie wsypać mąkę z kakao , ucierać energicznie aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.
Krok 1 - Czekoladowe gębusie foto
2
Ostudzić i wbijać kolejna jaja , cały czas ucierając.
Krok 2 - Czekoladowe gębusie foto
3
Nakładać na blachę wyłożona pergaminem placuszki łyżką lub workiem cukierniczym. Piec w temperaturze 170 stopni 20 minut.
Krok 3 - Czekoladowe gębusie foto
4
Ostudzić i przekładać gotowe ciastka masą czekoladową.


Wykonanie masy czekoladowej:

Czekolady rozpuścić z mlekiem, żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wody. Serek mascerpone rozetrzeć i dodać śmietankę ubitą z cukrem oraz rozpuszczoną czekoladą.
Krok 4 - Czekoladowe gębusie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tessinka 14.12.2013 21:27
to coś dla mnie
gosia561 14.12.2013 20:51
apetyczna ta masa
bhb8 14.12.2013 19:34
Pasuje do nich taka nazwa :)
Janina 14.12.2013 19:13
Ciekawy deserek;)
idealme 14.12.2013 18:54
bardzo smaczne :)
patryska76 14.12.2013 18:50
Ciekawa nazwa ;p Na pewno pyszne są te gębusie ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak