Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odchudzony karp pieczony z warzywami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ząbków czosnku, drobno posieka 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
białe wino 200 ml
pieczarek, pokrojonych w plast 400 g
passata 500 ml
sól 1/2 łyzeczki
pieprz 1/2 łyzeczki
cukie 1/2 łyzeczki
sok z cytryny 1/2 szt
cebula 1 szt
karp 1,5 umyty i pokrojony
papryka czerwona 2 (pokrojona)

Przepis i sposób przygotowania na: Odchudzony karp pieczony z warzywami

Umyte i pokrojone ryby dokładnie popieprz i posól, po czym odstaw na 30-40 minut.
Na średnim ogniu, rozgrzej na dużej patelni łyżkę oleju i włóż pieczarki. Smaż przez 10-15 minut i przełóż do miseczki. Na tej samej patelni usmaż do zarumienienia cebulę, następnie dodaj czosnek i paprykę i smaż kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej wino, gotuj na dużym ogniu aż trochę odparuje, później wlej passatę i dodaj pieczarki z listkiem laurowym. Gotuj całość przez kolejne 10 minut i dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je olejem. Wyłóż na dno połowę sosu z warzywami, na to przygotowaną rybę i resztę sosu. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez ok. 40 minut, polewając ryby od czasu do czasu sosem z dna naczynia.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 15.12.2013 19:29
smaczny taki
Justynka958 14.12.2013 22:39
mniaaam :)
lara 14.12.2013 22:19
super ryba
Marlenka.S 14.12.2013 20:33
świetne, inaczej jak zawsze
SmacznaPyza 14.12.2013 18:50
dlaczego odchudzony ? że bez panierki czy chodzi o coś innego ?
Megg 14.12.2013 18:35
wygląda bardzo apetycznie
Jusiaa 14.12.2013 15:36
To musi być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak