Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek kruchy ze śliwkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 1 szkl
jajko 5
jogurt naturalny 3 łyżki
masło 1 kostka
mąkę tortową 30 dkg
dżem śliwkowy 3-5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Placek kruchy ze śliwkami

Do miski oddzielić białka od żółtek,wsypujemy cukier i ucieramy do białości.Dodajemy po łyżce masła i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i wlewamy śmietanę. Zagniatamy wszystko razem. Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy dżem i rozsmarowujemy po całym cieście na ciasto wykładamy śliwki. Białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru i dajemy na śliwki,na pianę skubiemy resztę ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni w 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 28.12.2013 11:18
wygląda super i pewnie tak smakuje
gusia1000 16.12.2013 00:32
Smaczne ciasto.
sylwiusia055 15.12.2013 18:46
smaczne ciacho
Czarnula87 13.12.2013 19:21
najlepsze ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak