Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knysze z cebulą .*.

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cebula 1 szt
drożdże 3 dag
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
masło 3 łyżki
mleko 4 łyżki
oliwa 3 łyżki
cukier 2 łyżeczki
sól
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Knysze z cebulą .*.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie połączyć z resztą mąki, jajkami, stopionym masłem i szczyptą soli. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.
Cebule obrać, drobno pokroić, zrumienić na oliwie i doprawić solą oraz pieprzem. Ciasto rozwałkować na grubość palca, pokroić na kwadraty 8 na 8 cm, na środek placka nałożyć farsz i zlepiać ze sobą przeciwległe rogi. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, ułożyć na niej knysze, wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Podawać do zupy grzybowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 21.12.2016 10:22
Pyszności :)
IZABELA29 19.12.2016 18:53
Super przekaska
b4rt3k 11.12.2016 22:13
Brzmi dobrze
eliza135 07.12.2014 19:46
napewno smaczne
Lidka19880 06.02.2014 20:19
super przepis. polecam
Ivonne 30.12.2013 14:51
pychotka!;)
agnieszka214 15.12.2013 15:51
pyszny pomysł warto zrobic
Andrzej8 15.12.2013 15:12
wygladają super
anemon 12.12.2013 13:56
A z czego robi się ten farsz? Bo chyba nie jest wystarczająco z tej jednej cebuli na dwie szklanki mąki?
Marta11 12.12.2013 13:56
takich jeszcze nie jadlam
idealme 12.12.2013 13:55
pięknie wyglądają!
krystyna330 12.12.2013 13:50
wyglądają obłędnie
Monia 12.12.2013 13:39
Nigdy nie jadłam takiego dania :)
Romanowka 12.12.2013 13:22
Idealne do czerwonego barszczu!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak