Rogaliki z pieczarkami

Rogaliki z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    350 gram
  • mleko

    150 mililitrów
  • drożdże

    50 gram
  • masło

    100 gram
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    2 łyżeczki
  • Farsz:

  • pieczarki

    750 gram
  • cebula

    2 sztuki
  • margaryna do smażenia

    2 łyzki
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • DO SMAROWANIA

  • mleko

    1 łyżka
  • jajo

    1 sztuka
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogaliki z pieczarkami
Z ciepłym mlekiem rozcieram cukier i pokruszone drożdże, odstawiam na 5 minut. Masło siekam z mąką i solą. Dodaję rozpuszczone drożdże i wyrabiam ciasto - odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.

Na margarynie podsmażam cebulę, dodaję pokrojone pieczarki, przyprawy i duszę pod przykryciem 15-20 minut. Jak już pieczarki są miękkie odparowuje farsz, jeżeli jest taka konieczność doprawiam jeszcze do smaku i dostawiam do wystudzenia. *Farsz powinien być wyrazisty w smaku.

Powstałe ciasto dzielę na 2 części i rozwałkowuję okrągły, cienki placek. Następnie dzielę rozwałkowane ciasto na 8 trójkątów.
Krok 2 - Rogaliki z pieczarkami
Układam nadzienie i zwijam rozpoczynając od szerszego końca. Aby rogaliki się nie rozwijały smaruje delikatnie końcówkę jajkiem z mlekiem.
Krok 3 - Rogaliki z pieczarkami
Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 15-20 minut żeby trochę wyrosły. Przed włożeniem do piekarnika smaruję je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Krok 4 - Rogaliki z pieczarkami
Rogaliki piekę w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, pod koniec pieczenia włączam termoobieg żeby się zarumieniły.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Futka

28.09.2015 09:44
Bajeczne rogaliki :)

Aleksandra Kaganek

14.09.2015 15:30
Ciasto bardzo dobre, proponuję tylko nie dawać 2 łyżeczek soli jak podano w przepisie bo jest zbyt słone.

rjustysia

10.02.2014 11:24
Ja zawsze piekę takie na słodko, chętnie spróbuję z innym nadzieniem.

Kuchenka

04.02.2014 12:00
super, podobają mi się

erym

15.01.2014 21:10
ale piekne idealnie rowne, no jak smakuje tak jak wygladaja to naprawde szacun pelna geba :)

Pietruszka

24.12.2013 00:14
uwielbiam takie rogaliki

wyattearp

12.12.2013 12:06
pyszniutkie

iziona

12.12.2013 08:07
To mi się podoba :)

Małgorzata9

11.12.2013 20:45
smaczne rogaliki

halina17

11.12.2013 19:18
Fajny pomysł na rogaliki z pieczarkami.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat