Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 350 gram
mleko 150 mililitrów
drożdże 50 gram
masło 100 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
Farsz:
pieczarki 750 gram
cebula 2 sztuki
margaryna do smażenia 2 łyzki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól
pieprz
DO SMAROWANIA
mleko 1 łyżka
jajko 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Z ciepłym mlekiem rozcieram cukier i pokruszone drożdże, odstawiam na 5 minut. Masło siekam z mąką i solą. Dodaję rozpuszczone drożdże i wyrabiam ciasto - odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.

Na margarynie podsmażam cebulę, dodaję pokrojone pieczarki, przyprawy i duszę pod przykryciem 15-20 minut. Jak już pieczarki są miękkie odparowuje farsz, jeżeli jest taka konieczność doprawiam jeszcze do smaku i dostawiam do wystudzenia. *Farsz powinien być wyrazisty w smaku.

Powstałe ciasto dzielę na 2 części i rozwałkowuję okrągły, cienki placek. Następnie dzielę rozwałkowane ciasto na 8 trójkątów.
Krok 1 - Rogaliki z pieczarkami foto
2
Układam nadzienie i zwijam rozpoczynając od szerszego końca. Aby rogaliki się nie rozwijały smaruje delikatnie końcówkę jajkiem z mlekiem.
Krok 2 - Rogaliki z pieczarkami foto
3
Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 15-20 minut żeby trochę wyrosły. Przed włożeniem do piekarnika smaruję je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Krok 3 - Rogaliki z pieczarkami foto
4
Rogaliki piekę w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, pod koniec pieczenia włączam termoobieg żeby się zarumieniły.
Krok 4 - Rogaliki z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia 10.12.2022 20:39
Zawsze się udają i są pyszne
Futka 28.09.2015 09:44
Bajeczne rogaliki :)
Aleksandra Kaganek 14.09.2015 15:30
Ciasto bardzo dobre, proponuję tylko nie dawać 2 łyżeczek soli jak podano w przepisie bo jest zbyt słone.
rjustysia 10.02.2014 11:24
Ja zawsze piekę takie na słodko, chętnie spróbuję z innym nadzieniem.
Kuchenka 04.02.2014 12:00
super, podobają mi się
erym 15.01.2014 21:10
ale piekne idealnie rowne, no jak smakuje tak jak wygladaja to naprawde szacun pelna geba :)
Pietruszka 24.12.2013 00:14
uwielbiam takie rogaliki
wyattearp 12.12.2013 12:06
pyszniutkie
iziona 12.12.2013 08:07
To mi się podoba :)
Małgorzata9 11.12.2013 20:45
smaczne rogaliki
halina17 11.12.2013 19:18
Fajny pomysł na rogaliki z pieczarkami.
monia2005 11.12.2013 17:30
ale piękne i apetyczne
Rafcio 11.12.2013 17:26
jak z bajki!
IwonaDD 11.12.2013 17:18
rogaliki idealne!
mikrusiak 11.12.2013 17:13
ojej ale pyszszności...:)
malaczarna23 11.12.2013 17:01
uwielbiam takie rogaliki :)
norweska20 11.12.2013 16:25
ale smakowite. pycha
sanielcia 11.12.2013 16:08
co za pyszności :)
Niki22 11.12.2013 16:03
mmm pychotka :)
aniagdz 11.12.2013 15:50
ale iddealnie zawinięte
noninka77 11.12.2013 15:47
apetycznie wyglądają:)
Ela_K 11.12.2013 15:40
ale pyszności
Czarnula87 11.12.2013 15:33
po prostu idealne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak