Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pstrąg w galarecie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrąg świeży 2 sztuki
woda 1 litr
ocet 10 % 4 łyżki
marchew 2 sztuki
por (biała część) 1/2 sztuki
seler 1/4 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: pstrąg w galarecie

Do garnka wlałam wodę, dodałam pokrojoną w talarki marchewkę, seler, por, przyprawy, gotowałam przez 15 minut.
Pstrągi oczyściłam, umyłam, wyfiletowałam a następnie nadałam kształt w jakim je chciałam podać pomagając sobie patyczkiem do szaszłyków.
Gdy wywar się już ugotował wyciągnęłam z niego por i wlałam 4 łyżki octu. Włożyłam pstrągi, ( powinny być całe zakryte) gotowałam na wolnym ogniu przez 30 minut. Ryby wyciągnęłam, wyłożyłam na półmisek, dodałam ugotowaną marchewkę i zielony groszek. Odlałam 1/2 litra klarownego wywaru, zagotowałam, dodałam 3 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszałam, żeby się rozpuściła. Galaretkę wystudziłam, tężejącą zalałam pstrągi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 11.12.2013 20:39
dla mnie pyszne danie
DOROTA/PATI197799 11.12.2013 19:17
pstrąga będę robiła na Wigilię, dodam wtedy więcej zdjęć. Po wyczyszczeniu ryby dół jej nacinam do końca od płetwy odbytowej do płetwy ogonowej palcem delikatnie oddzielam mięso od kręgosłupa, kończąc przy płetwie ogonowej, przecinam kręgosłup. Następnie delikatnie palcem oddzielam mięso ryby w lewym kierunku odcinając kręgosłup przy głowie. Tak osiągam jeden płat nie uszkadzając całości. Druga cześć ryby - od całości oddzielam palcem kręgosłup. Boczne, duże ości, które zaczynają się przy głowie wyciągam podważając nożem. Góra ryby pozostaje w całości a skóra nie jest ponacinana, dlatego też można nadać jej ładny kształt. Skrzela, też je wyciągam.
SmacznaPyza 11.12.2013 18:48
nie rozumiem jak wyfiletować rybę a potem nadać kształt całej tuszki - możesz to jakoś jaśniej wytłumaczyć ? Szkoda, że zamiast jednakowych zdjęć gotowego dania nie ma kilku właśnie z etapów przygotowania
Barbara777 11.12.2013 15:31
ciekawie wygląda
Niki22 11.12.2013 12:02
mmm cudnie wygląda az chce się jeśc :)
Aannkaa82 11.12.2013 11:48
Bardzo apetyczna rybka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak