Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny Piernik z polewą lub lukrem

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 160 g
mąka 2 i 3/4 szklanki
jajko 2 szt
miód 1 łyżka
cukier 1 szklanka
mleko 2 szklanki
kakao 2 łyżki
powidła 2-3 łyżki
orzechy włoskie 1 mielone
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny Piernik z polewą lub lukrem

Margarynę,cukier,mleko,miód,kakao wkładamy do garnka i ogrzewamy stale
mieszając aż do połączenia się składników. Masę studzimy. Dodajemy
porcjami pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Wlewamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy i wkładamy do
nagrzanego piekarnika.Piec w temp.180 stopni około 1 godz. Upieczone
ciasto wykładamy z formy i wystudzone polewamy polewą czekoladową lub
lukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 10.01.2014 08:27
nie lubie piernika za bardzo ale na ten to bym się skusiła
Mniam 11.12.2013 09:26
Pyszny piernik. Już nie mogę się doczekać jak będę piekła swój, bo ten zapach i smak- pyszności :)
dwa pokoje z kuchnią 11.12.2013 08:41
jak zawsze smaczny!
sasanka 10.12.2013 21:27
Jedno z moich ulubionych ciast :) mokre i aromatyczne, ja jeszcze przekładam powidłami (jak piekę na większej blaszce). W Twoje aż chce się wgryźć :D
V_kuchareczka 10.12.2013 21:23
na pewno jest przepyszny
idealme 10.12.2013 21:09
musi być pyszny!
Renata9 10.12.2013 20:27
smaczniutki ten piernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak