Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

\" Pomarańczowe\" żeberka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberek wieprzowych 1,5 kg
ostrego keczupu 1 szkl
pomarańcze 2
kilka gałązek tymianku
cebula
ząbki czosnku 2
masła 2 łyżki
sól, pieprz
dżem pomarańczowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: \" Pomarańczowe\" żeberka

Żeberka oczyścić i podzielić na porcje. cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Tymianek opłukać, osączyć. Część odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomarańcze dokładnie umyć, wytrzeć i pokroić w półplastry.
W wysokim garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. dodać dżem, Keczup i tymianek. Po zagotowaniu zdjąć z ognia.
Żeberka podsmażyć na oleju na złoty kolor, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do pomarańczowej marynaty. tak przygotowane żeberka wstawić do lodówki na minimum 60 min.
Zamarynowane żeberka ułożyć w brytwance, przełożyć plastrami pomarańczy. przykryć i piec 90 min w temp 200 st C. Udekorować tymiankiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sirheron 19.09.2010 21:42
bardzo dobre
Jaheira11 18.09.2010 17:42
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak