\" Pomarańczowe\" żeberka

\" Pomarańczowe\" żeberka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberek wieprzowych

    1,5 kg
  • ostrego keczupu

    1 szkl
  • pomarańcze

    2
  • kilka gałązek tymianku

  • cebula

  • ząbki czosnku

    2
  • masła

    2 łyżki
  • sól, pieprz

  • dżem pomarańczowy

    1 słoiczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka oczyścić i podzielić na porcje. cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Tymianek opłukać, osączyć. Część odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomarańcze dokładnie umyć, wytrzeć i pokroić w półplastry.
W wysokim garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. dodać dżem, Keczup i tymianek. Po zagotowaniu zdjąć z ognia.
Żeberka podsmażyć na oleju na złoty kolor, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do pomarańczowej marynaty. tak przygotowane żeberka wstawić do lodówki na minimum 60 min.
Zamarynowane żeberka ułożyć w brytwance, przełożyć plastrami pomarańczy. przykryć i piec 90 min w temp 200 st C. Udekorować tymiankiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

sirheron

19.09.2010 21:42
bardzo dobre

Jaheira11

18.09.2010 17:42
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat