Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Gołąbki" z kaszy gryczanej białej w sosie pomidorowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta pekińska 1/2 małej
cebula 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 100 gram
woda 1/2 litra
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia
jajko 1 szt.
bulion warzywny 1 kostka
kasza 1 woreczek
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: "Gołąbki" z kaszy gryczanej białej w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Gotujemy kaszę gryczaną według czasu podanego na opakowaniu. Studzimy.
Krok 1 - "Gołąbki" z kaszy gryczanej białej w sosie pomidorowym foto
2
Ostudzoną kaszę blendujemy.
Krok 2 - "Gołąbki" z kaszy gryczanej białej w sosie pomidorowym foto
3
Cebulę drobno kroimy.
Krok 3 - "Gołąbki" z kaszy gryczanej białej w sosie pomidorowym foto
4
Kapustę drobno szatkujemy.
Krok 4 - "Gołąbki" z kaszy gryczanej białej w sosie pomidorowym foto
5
Do kaszy dodajemy jajko, cebulę, kapustę, bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Masę wyrabiamy tak jak na klasyczne mielone.
Krok 5 - "Gołąbki" z kaszy gryczanej białej w sosie pomidorowym foto
6
Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Kotleciki muszą być dobrze wysmażone, zapobiegnie to ich rozpadaniu się podczas podgrzewania w sosie.
Krok 6 - "Gołąbki" z kaszy gryczanej białej w sosie pomidorowym foto
7
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy koncentrat i kostkę bulionową. Doprowadzamy do wrzenia. Usmażone kotleciki wkładamy do garnka z sosem i podgrzewamy na bardzo małym ogniu 5 min. Zbyt mocne wrzenie lub zbyt długi czas podgrzewania może doprowadzić kotleciki do rozpadu :)

Sos doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 7 - "Gołąbki" z kaszy gryczanej białej w sosie pomidorowym foto
8
Smacznego!
Krok 8 - "Gołąbki" z kaszy gryczanej białej w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza666 19.01.2014 11:56
Fajne to nawet ;)
Laila2786 18.01.2014 12:34
pyszne gołąbki, warto zrobić
Iwona32 17.01.2014 10:03
bardzo dobre.
barbara11561 17.01.2014 00:36
też lubię takie,ale wolę zawijane w kapustę:)
IZABELA29 16.01.2014 13:16
lubię eksperymentować z gołąbkami :)
ben-ka 16.01.2014 10:08
Czyli tzw siekane gołąbki z tym,że z kaszą jeszcze nie robiłam....
AnielskaSlodycz 05.01.2014 18:41
dobrze wyglądają:)
IKrakowianka 03.01.2014 13:23
świetny pomysł na gołąbki
Ada-Gaba 27.12.2013 12:58
uwielbiam gołąbki
w mojej kuchni 24.12.2013 05:01
lubię kaszowe gołąbki
gusia1000 23.12.2013 13:24
Warto takie robić.
Grazyna0211 22.12.2013 17:10
świetnie się zapowiadają
Klausia 20.12.2013 15:27
gołąbki uwielbiam, w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, ale na pewno to zrobię :)
Malgorzata549 14.12.2013 14:34
podoba mi się ten pomysł
malina 14.12.2013 12:09
bardzo smaczne gołąbki
Bernadeta1 13.12.2013 00:15
lubię gołąbki z kaszą gryczaną
idealme 12.12.2013 19:49
bardzo podoba mi się ten przepis :)
alaaa 12.12.2013 19:02
jakoś nie umiem się przekonać do kaszy gryczanej, gołąbki wyglądają apetycznie
okrysia 11.12.2013 08:38
SMACZNE TO!
gosia56 10.12.2013 20:06
na pewno pyszne
paulina2157 10.12.2013 19:12
fajne te gołąbki
Marlenka.S 10.12.2013 18:00
świetne uwielbiam takie gołąbki
patryska76 10.12.2013 17:02
Świetne zdjęcia! ;-) Pyszne danie :-)
IwonaDD 10.12.2013 16:48
ciekawe danie
noninka77 10.12.2013 16:17
lubię to:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak