Sposób przygotowania

Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem rybę oddzielić od skóry (skórę pozostawić) i usunąć ości. Następnie sandacza pokroić w kostkę, zamarynować w soli, pieprzu i przyprawie do ryb Prymat, po czym odstawić w chłodne miejsce.

Morele i rodzynki rozdrobnić i zalać białym winem. Rybę i odciśnięte kajzerki dokładnie zmielić, dodać do nich przygotowane wcześniej bakalie, śmietanę, skórkę z cytryny i żółtka. Masę rybną doprawić do smaku, a na końcu delikatnie dodać pianę ubitą z białek.
Na stole rozwinąć folię spożywczą i ułożyć na niej skórę z sandacza. Na niej równomiernie rozłożyć masę rybną i zwinąć, formując rulon. Tak przygotowaną roladę ułożyć na kratce i umieścić ją w garnku do gotowania ryb. Na dno garnka wlać wodę, gotować ok. 30 minut, a następnie wystudzić, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Rybę, zamiast na folii spożywczej możemy rozłożyć na lnianej ściereczce. Podczas gotowania można wówczas dodać do wody liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i cząstki cytryny. Wówczas nasza rolada z sandacza będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna.
Wywar rybny zagotować. Gdy część płynu odparuje, zdjąć z ognia i dodać do niego ubite białka. Ponownie zagotować, a gdy białko wypłynie na wierzch, cały wywar sklarować. Do tak przygotowanego wywaru dodać namoczoną żelatynę, doprawić do smaku i ostudzić. Powstałą galaretą zalać rybę, którą dodatkowo można udekorować gotowanymi lub świeżymi warzywami i cytryną.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jusiaa

    Apetycznie to wygląda, bardzo podoba mi się ten przepis.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kasiaw

    ale pysznie wygląda ta ryba
  • 0
    original
    Opublikowano

    dodi

    pięknie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    joanna__s

    Super przepis na coś innego w święta. Na pewno wykorzystam ten przepis.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    fajna rybka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kicius

    wyglada apetycznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    apetyczne danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    ciekawe to
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    pyszny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edith85

    Rewelacyjnie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !