Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba faszerowana bakaliami w galarecie .*.

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z sandacza 800 g
kajzerka 2 sztuki
śmietana 4 łyżki
skórka z cytryny 1 cytryna
jajko 2 sztuki
morele suszone 5 sztuk
rodzynki 1 łyżka
białe wino 1 lampka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
wywar rybny
białko 3 jajka
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba faszerowana bakaliami w galarecie .*.

Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem rybę oddzielić od skóry (skórę pozostawić) i usunąć ości. Następnie sandacza pokroić w kostkę, zamarynować w soli, pieprzu i przyprawie do ryb Prymat, po czym odstawić w chłodne miejsce.

Morele i rodzynki rozdrobnić i zalać białym winem. Rybę i odciśnięte kajzerki dokładnie zmielić, dodać do nich przygotowane wcześniej bakalie, śmietanę, skórkę z cytryny i żółtka. Masę rybną doprawić do smaku, a na końcu delikatnie dodać pianę ubitą z białek.
Na stole rozwinąć folię spożywczą i ułożyć na niej skórę z sandacza. Na niej równomiernie rozłożyć masę rybną i zwinąć, formując rulon. Tak przygotowaną roladę ułożyć na kratce i umieścić ją w garnku do gotowania ryb. Na dno garnka wlać wodę, gotować ok. 30 minut, a następnie wystudzić, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Rybę, zamiast na folii spożywczej możemy rozłożyć na lnianej ściereczce. Podczas gotowania można wówczas dodać do wody liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i cząstki cytryny. Wówczas nasza rolada z sandacza będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna.
Wywar rybny zagotować. Gdy część płynu odparuje, zdjąć z ognia i dodać do niego ubite białka. Ponownie zagotować, a gdy białko wypłynie na wierzch, cały wywar sklarować. Do tak przygotowanego wywaru dodać namoczoną żelatynę, doprawić do smaku i ostudzić. Powstałą galaretą zalać rybę, którą dodatkowo można udekorować gotowanymi lub świeżymi warzywami i cytryną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 23.12.2016 07:38
Rewelacyjnie wygląda
Megi 25.11.2015 15:00
pyszny przepis
Klausia 21.08.2015 17:26
ciekawe to
Stenka 06.05.2014 21:46
apetyczne danie
kicius 05.02.2014 15:46
wyglada apetycznie
Monika-twin 22.12.2013 13:14
fajna rybka
joanna__s 10.12.2013 19:05
Super przepis na coś innego w święta. Na pewno wykorzystam ten przepis.
dodi 10.12.2013 15:01
pięknie wygląda
kasiaw 10.12.2013 14:21
ale pysznie wygląda ta ryba
Jusiaa 10.12.2013 13:56
Apetycznie to wygląda, bardzo podoba mi się ten przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak