Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z cukinią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małe ziemniaki 60 dkg
mały por 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
marchew 2 sztuki
mąka 1 łyżka
śmietana 1 szklanka
szynka 5 dkg
masło 3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
bulion warzywny 3/4 szklanki
natka pietruszki po 1 łyżce
majeranek po 1 łyżce
żółty ser starty 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z cukinią

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. Resztę warzyw oczyścić, pokroić w plasterki. Marchew blanszować przez 4 minuty w osolonym wrzątku, po 3 minutach dołożyć por z cukinią. Odcedzić. Cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać mąkę, podsmażyć na złoto. Podlać bulionem, powoli wlać śmietanę i mieszając gotować 10 minut. Szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z sosem śmietanowym, żółtkami, ziołami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. ZIemniaki pokroić w plastry i usmażyć na reszcie masła. Razem z warzywami nałożyć je do natłuszczonej formy. Całośc polać sosem śmietanowym, posypać serem. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 03.11.2010 10:45
Bardzo fajne połączenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak