Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z grochem i grzybami

5.0
(58)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tradycyjny groch z kapustą, z dodatkiem grzybów, to danie, którego nie może zabraknąć na Twojej Wigilii. Pamiętaj, aby dobrze je przyprawić! Wówczas nabiera jeszcze więcej smaku i aromatu!

Składniki:

cebula 2
olej
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
groch 0,5 łuskany
podgrzybki suszone 2 garście
kapusta kiszona 50 dag
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat łyżeczki
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z grochem i grzybami

Kroki postępowania

1
Na dzień przed wigilią (wieczorem) suszone grzyby zalewam zimną wodą, groch w osobnym naczyniu równiez i tak pozostawiam na całą noc. Kiszoną kapustę odciskamy, siekam, przekładam do garnka, wlewam nieco wody i gotuję z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. W osobnym naczyniu gotuję do miękkości groch.
Krok 1 - Kapusta z grochem i grzybami foto
2
Kiedy kapusta jest już miękka dodaje do niej suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły (kapusta bedzie bardziej aromatyczna), dodaje również odcedzony groch oraz pokrojone w kostke i przesmażone na patelni cebule
Krok 2 - Kapusta z grochem i grzybami foto
3
Całość doprawiam majerankiem, pieprzem i solą. Na wolnym ogniu przesmażam całość jeszcze 10-15 minut co troche mieszając.
Krok 3 - Kapusta z grochem i grzybami foto
4
Tak przygotowaną kapustkę podaję w czasie wieczerzy do smażonej ryby.
Krok 4 - Kapusta z grochem i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

test45645654 17.11.2023 00:30
test
Klausia 26.12.2015 20:55
ładnie wygląda
Kuchenka 17.12.2013 12:30
pychotka :)
Mniam 10.12.2013 11:48
Zawsze podchodziłam do tego dania bez najmniejszego entuzjazmu dopóki nie spróbowałam :) jest przepyszne :)
Olga_SK 10.12.2013 11:04
U mnie nie jada się tego dania, ale chyba wprowadzę je jako nowość w tym roku :D
Megg 10.12.2013 10:50
wyglada bardzo smakowicie
krystyna330 10.12.2013 09:33
bardzo apetyczne
Edith85 10.12.2013 09:17
wygląda apetycznie :D
okrysia 10.12.2013 09:07
SMACZNE TO!
w mojej kuchni 10.12.2013 08:44
nie tylko na święta lubię
Izabela9 10.12.2013 08:41
Uwielbiam taką kapustkę.
Paolcia 10.12.2013 08:37
bardzo apetycznie wygląda :)
iwi 10.12.2013 08:31
Wigilijne pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak