Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb Bożego Narodzenia Teo Vafidis .*.

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże świeże 30 g
wino czerwone wytrawne 300 ml
Morele suszone pokrojone w pas 120 g
Skórka pomarańczowa kandyzowan 100 g
Skórka z mandarynki starta 1 łyżeczka
orzeszki piniowe 50 g
cukier 400 g
oliwa 130 ml
sól drobna 1/4 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
goździki mielone 1/4 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
woda letnia 120 ml
orzechy włoskie 150 g
rodzynki 100 (ciemne)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb Bożego Narodzenia Teo Vafidis .*.

Teo Vafidis poleca:
Przygotowujemy zacier: do miski wlewamy 3 łyżki letniej wody, dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (2 łyżki) i rozpuszczamy drożdże. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do pozostałej mąki dodajemy drobną sól, gotowy zacier, resztę letniej wody, cukier i wino. Dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, cały czas wyrabiając ciasto, aż ją całą wchłonie. Na końcu dodajemy orzechy włoskie, orzeszki piniowe, rodzynki, morele, skórki z cytrusów oraz przyprawy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około godziny aby ciasto wyrosło. Formę na chleb smarujemy oliwą i posypujemy tartą bułką. Wykładamy ciasto (pozostawiamy niewielką ilość na ulepienie krzyża), robimy na wierzchu ciasta nacięcie w kształcie krzyża, przykrywamy i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 30 minut. Chleb powinien przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie z pozostawionego ciasta lepimy dwa paski, przyklejamy go na bochenku tak, aby powstał kształt krzyża.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 60 minut.

To stara, tradycyjna grecka receptura. Wypieczenie chlebka jest czasochłonne, ale Boże Narodzenie to szczególna okazja, więc warto zaangażować domowników do wspólnych przygotowań. Życzę wszystkim zdrowia i miłej atmosfery w gronie Najbliższych. Teo Vafidis

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 05.01.2014 02:32
Ciekawa nazwa, połączenie składników i smaku.
Christopher 09.12.2013 18:11
Prawdziwie świąteczny chleb.Grecy,Turcy lubią wypieki z bakaliami .
mufinka79 09.12.2013 18:05
Fantastyczny chlebek :)
anemon 09.12.2013 17:50
Bardzo podoba mi się ten słodki chleb, bardzo chętnie wypróbuję.
Gabi44 09.12.2013 17:13
Wprawdzie jest to tradycja grecka,ale wypiek ciekawy i bardzo bogaty.
krystyna330 09.12.2013 14:21
ciekawy przepis
IwonaDD 09.12.2013 14:13
nigdy o nim nie słyszałam, super,że wstawiliście taki fajny i ciekawy przepis
Ola1984 09.12.2013 13:35
Fantastyczny przepis na bardzo apetyczny wypiek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak