Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny makowiec przekładany konfiturą z polewą czekoladową Roberta Sowy .*.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 250 g
jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
miód 2 łyżka
Polewa:
przecier z gruszek
miód 100 ml
cukier 120 g
śmietana 30% 150 ml
kakao 60 g
Żelatyna wieprzowa Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
konfitura z płatków róży 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny makowiec przekładany konfiturą z polewą czekoladową Roberta Sowy .*.

Robert Sowa poleca:
Biszkopt makowy: mak dwukrotnie opłukać – wsypać do garnka, zalać wodą, wymieszać, chwilę odczekać i delikatnie zlać zgromadzony na powierzchni osad. Czynność powtórzyć. Oczyszczony mak zalać gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć z ognia, Odsączyć, ostudzić i zmielić.
Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmarować roztopionym masłem, dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia tak, aby zachodził na boki formy i ponownie posmarować masłem.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości na puszystą pianę (około 15 minut), białka ubić oddzielnie na sztywną pianę. Do maku dodać ubite żółtka, bułkę tartą i miód. Całość wymieszać i bardzo delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto przelać do tortownicy i piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, odczekać kilka minut, następnie szerzej otworzyć drzwiczki i poczekać kolejnych kilka minut. Całe ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Przecier gruszkowy zagotować z miodem, śmietaną i cukrem. Po zdjęciu z ognia dodać kakao i rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć konfiturą różaną, wierzch posmarować polewą czekoladowo-gruszkową i odstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 18.12.2016 10:46
Apetycznie wygląda
agnieszka214 13.12.2016 17:11
Pyszne są takie ciasta
ben-ka 05.12.2016 08:20
Bo jest bez mąki :)
Anna Jeziorna
Anna Jeziorna 03.12.2016 00:40
uwielbiam takie smaki!
Wacław 01.12.2016 09:45
apetyczny makowiec :-)
eliza135 26.12.2015 19:47
smacznie wygląda
Klausia 14.12.2015 15:50
Ciekawie wygląda.
foczka-ks 29.03.2015 23:38
doskonały makowiec
Czarnula666 05.12.2014 21:35
mąka jest na pierwszym miejscu
Rycerz
Rycerz 26.12.2013 22:03
Przecier z gruszek? Może uzyskać w sklepie lub samemu wykonać?
10.12.2013 21:20
a dlaczego nie widzę mąki w składzie?
kasienka23 09.12.2013 18:29
wspaniałe ciasto!
Jodaj 09.12.2013 18:02
ale rewelacja ;)
IwonaDD 09.12.2013 14:12
rewelacja!!!
Krzysztof15 09.12.2013 13:18
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak