Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka cytrynowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 150 gram
mąka ziemniaczana 150 gram
masło 1 kostka
cukier 3/4 szklanki
jajko 5 szt
cytryna 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: babka cytrynowa

Masło roztopić i przestudzić.

Z cytryny zetrzeć skórkę.

Mąkę pszenną przesiać razem z proszkiem do pieczenia dodać mąkę ziemniaczaną.

Jajka wbić do miski umieścić naczynie na garnku z gotującą się wodą i ubić na puszystą masę.
Dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy wciąż ubijając.
Dodać 4 łyżki soku z cytryny i otartą skórkę, wymieszać i zdjąć z ognia.

Masę jajeczną ucierać dodając stopniowo masło wsypać obie mąki z proszkiem i dalej ucierać.

Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy

Wstawić do zimnego piekarnika i piec około 1h i 10 minut w 180 stopniach.

Wystudzoną posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak