Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podpłomyki do zupy grochowej

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 szt
olej rzepakowy 2 łyzki
sól do smaku
zioła wg uznania
woda letnia wg potrzeby

Przepis i sposób przygotowania na: Podpłomyki do zupy grochowej

Kroki postępowania

1
Mąkę posolić. Dodać jajko i łyżkę oleju. W miarę potrzeby dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Długo „miętosić”, żeby było elastyczne i dobrze napowietrzone.
Krok 1 - Podpłomyki do zupy grochowej foto
2
Rozwałkować na wysokość 2-5 milimetrów.Doprawić różnymi ziołami. Można przed posypywaniem ziołami posmarować ciasto olejem, żeby przyprawy lepiej się trzymały.
Krok 2 - Podpłomyki do zupy grochowej foto
3
Następnie pokroić w paski, kółka, romby wedle upodobania.
Krok 3 - Podpłomyki do zupy grochowej foto
4
Blachę natłuścić. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut. Podawać jako dodatek do zup, np. grochowej zamiast pieczywa albo zwyczajnie jako przekąskę do chrupania.
Krok 4 - Podpłomyki do zupy grochowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 09.12.2013 18:30
ciekawy pomysł!
dodi 09.12.2013 11:09
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak