Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba duszona w warzywach

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z ryby morskiej 60 dkg
ocet 3 łyżki
cebula 15 dkg
marchew 15 dkg
Liść laurowy suszony Prymat
przecier pomidorowy 10 dkg
olej 1 łyżka
sól, ostra papryka do smaku
natka pietruszki 4 łyżki
papryka czerwona 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba duszona w warzywach

Jeśli filety są zamrożone postawić je w dolnej części lodówki. Gdy nieco rozmarzną, porozdzielać na porcje, rozłożyć na talerzu, skropić równomiernie octem. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka. Paprykę umyć, każdy strąk pokroić na pół, oczyścić z nasion, pokroić w cienkie paski. Marchew umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wymieszać z cebulą i papryką, posolić. Włożyć do rondla, dodać olej, podlać 3 łyżkami wrzącej wody. Dusić pod przykryciem przez 10 minut. Wymieszaj z rozkruszonym listkiem laurowym i 1 łyżką majeranku. Połowę warzyw wyjąć na talerz. Filety osuszyć, posypać lekko solą i sproszkowaną papryką. Ułożyć w rondlu na warstwie warzyw, przykryć odłożonymi warzywami. Rondel przykryć i dusić na małym ogniu, najlepiej na płytce ochronnej. Po 10 minutach dodać przecier pomidorowy. Dusić w dalszym ciągu jeszcze przez 15-20 minut. Gotową potrawę wyłożyć ostrożnie na półmisek. Posypać posiekaną nacią pietruszki. podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków pieczonych i z zieloną sałatą lub na zimno z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta38 12.03.2011 11:54
napewno wyprubuje
Margo1 20.12.2010 09:17
smacznie
lucyna15
lucyna15 02.08.2010 07:04
fajne
plocia 01.08.2010 23:14
hmmmm coś nowego do wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak