Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks mojej mamy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 150 gram
mąka 300 gram
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 200 gram
bakalie 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Keks mojej mamy

Kroki postępowania

1
Oddzielam białka od żółtek. ubijam białka na sztywną masę.
Krok 1 - Keks mojej mamy foto
2
Bakalie obtaczam mąką, tak by oblepiła je z każdej strony.
Krok 2 - Keks mojej mamy foto
3
Masło ucieram z cukrem oraz żółtkami.
Łączę białka, żółtka z cukrem oraz mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam. Dodaję bakalie i ponownie mieszam.
Krok 3 - Keks mojej mamy foto
4
Nakładam do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Krok 4 - Keks mojej mamy foto
5
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę.
Po wystygnięciu polałam lukrem.
Krok 5 - Keks mojej mamy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak