Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada bezowa z mandarynkami

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4 szt
cukru drobnego 1 szkl
octu winnego 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka
kremówki 300 ml
śmietan fix 1 szt
mandarynki 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada bezowa z mandarynkami

Kroki postępowania

1
Zimne białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru i cały czas miksować do rozpuszczenia się cukru a masa będzie biała i lśniąca. Na koniec dodać ocet, mąkę ziemniaczaną chwilkę zmiksować. Wyłożyć na blachę o wymiarach 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 150 st na 10 min później zmniejszyć temperaturę na 90 st i piec 20 min.
Krok 1 - Rolada bezowa z mandarynkami foto
2
Wyjąć z pieca zostawić na 5 min. Rozłożyć ścierkę bawełnianą, oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć górą do dołu bezę. Pozostawić do wystudzenia.
Krok 2 - Rolada bezowa z mandarynkami foto
3
Zimną kremówkę ubić na sztywno z śmietan fix.
Krok 3 - Rolada bezowa z mandarynkami foto
4
Rozsmarować śmietanę na bezie, ułożyć mandarynki.
Krok 4 - Rolada bezowa z mandarynkami foto
5
Delikatnie zwinąć roladę. Zwiniętą roladę zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, odwinąć z papieru. Górę oprószyć cukrem pudrem i ułożyć do dekoracji mandarynki i listki mięty.
Krok 5 - Rolada bezowa z mandarynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewa.t55 24.04.2018 22:23
robie taka beze z bananami i kiwi cos wspanialego dlaczego z rolady wyplywa sos
Kasia 16.07.2022 10:54
Przecież nie ma tu sosu. To widac mandarynke
Alex_M 12.03.2014 10:21
pięknie wygląda :) jadłam tego typu roladę u szwagierki. jest przepyszna i z tego co słyszałam, dobrze się zwija :)
krokus 25.02.2014 23:53
smacznie wygląda
margaret 12.02.2014 17:06
pyszności))
fotoviderek 25.01.2014 09:51
Ale apetycznie wygląda, pyszna :)
aginaa 13.12.2013 08:11
poprosze o kawaleczek
Krystyna32 11.12.2013 10:25
apetyczna !
ben-ka 10.12.2013 09:50
Jaka ona jest śnieżna:)prześlicznie Ci się udała.
alaaa 09.12.2013 22:12
Gabi44 dobrze myślisz, gdyby była mocno wysuszona nie dało by się zwinąć
anemon 09.12.2013 21:04
Twoja rolada wygląda genialnie.
barbara11561 09.12.2013 18:19
też jestem zdziwiona że można zwinąć ciasto bezowe??:)
Ewa104 09.12.2013 09:57
Nie sądziłam,że bezę uda się zawinąć w roladę.Pewna byłam,że się pokruszy.Całe życie człowiek się uczy. A rolada świetna-bardzo mi pasuje takie połączenie.
agnieszka214 09.12.2013 09:10
fajnie pomysł na cos innego
olla85 09.12.2013 08:22
Uwielbiam bezę. Ale w formie rolady jeszcze jej nie widziałam :) Bardzo ciekawy przepis. Tylko ja bym sie bała że połamie mi się przy zwijaniu. Jakoś tak czuję że by mi nie wyszła. Ale może kiedyś zaryzykuję :)
monisia1977 09.12.2013 06:40
fajnie wygląda
Gabi44 09.12.2013 00:26
Lubię ciasta bezowe.Rozumiem ,że beza nie jest dokładnie wysuszona,jest wilgotna ,nie kruszy się przy zwijaniu ?Podoba mi się bardzo.
Mysiunia 08.12.2013 22:33
bardzo ładna ;)
migotka28 08.12.2013 20:51
wspaniała roladka
Kolorowa 08.12.2013 20:39
ocet ? czemu on służy, ja nigdy nie dodawałam
Poison1988 08.12.2013 20:25
prezentuje się jak królowa :) piękna i przepyszna! :)
mufinka79 08.12.2013 19:54
wspaniale wygląda, po prostu obłędna
Grazyna0211 08.12.2013 19:20
pyszne słodkości
Małgorzata9 08.12.2013 19:02
wygląda obłędnie
2milutka 08.12.2013 18:43
świetna roladka;)))
wyattearp 08.12.2013 18:33
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak