Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z orientalnym gulaszem z gęsi
1.Na zimną patelnię kładziemy gęś – skórą do dołu. Zaczynamy smażyć na średnim ogniu do momentu aż skórka będzie chrupiąca, a tłuszcz się wytopi.
2.Następnie obsmażamy gęś z kolejnych stron. Podsmażamy około 5 minut z każdej strony (tak, żeby nie przesuszyć mięsa).
3.Usmażoną gęś kładziemy na talerzu i przykrywamy folią aluminiową. Gęś musi chwilę odpocząć, żeby przy krojeniu nie stracić wszystkich soków.
4.Kroimy warzywa: dynię i paprykę w średniej wielkości kostkę; marchewkę i szalotkę w średniej grubości plasterki; a imbir i czosnek w cienkie plasterki.
5.Gęś kroimy w dość dużą kostkę.
6.Do dużego garnka wlewamy dwie łyżki wytopionego tłuszczu z gęsi. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone warzywa. Chwilę podsmażamy.
7.Zalewamy winem, octem balsamicznym i miodem. Mieszamy i dorzucamy pokrojoną w kostkę gęś. Chwilę podsmażamy, cały czas mieszając. Po około 2 minutach zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Dorzucamy liść laurowy, rozmaryn i majeranek. Dusimy na małym ogniu do momentu zmięknięcia warzyw (około 20 – 25 minut).
8.W małym garnuszku przygotowujemy z masła i mąki zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy i złotawego koloru.
9.Jak warzywa zmiękną dodajemy przygotowaną zasmażkę oraz sól i pieprz do smaku. Dusimy na małym ogniu przez około 10 – 15 minut.
PLACKI ZIEMNIACZANE
1.Obieramy ziemniaki i szalotkę, które następnie ucieramy lub mielimy w blenderze na jednolitą masę.
2.Żeby placki nie były tak mokre, ze zmielonych ziemniaków z szalotką odsączamy wodę –na sitku z małymi oczkami lub przez bawełnianą szmatkę.
3.Następnie do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
4.Placki smażymy na wytopionym wcześniej tłuszczu z gęsi na średnim ogniu, do uzyskania jasno brązowego koloru.
Przygotowane placki polewamy przygotowanym gulaszem.
Smacznego!