Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z orientalnym gulaszem z gęsi

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gulasz
pierś z gęsi 1 sztuka
marchew 2 sztuki
dynia 20 dag
szalotka 2 sztuki
imbir 3 cm
miód 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
rozmaryn 2 gałązki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
bulion warzywny 1 litr
wino czerwone wytrawne 200 ml
ocet balsamiczny 1 łyżka
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
sól
pieprz
placki ziemniaczane
ziemniaki 1/2 kilogram
szalotka 1 sztuka
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana
sól
pieprz
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
papryka 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z orientalnym gulaszem z gęsi

GULASZ:
1.Na zimną patelnię kładziemy gęś – skórą do dołu. Zaczynamy smażyć na średnim ogniu do momentu aż skórka będzie chrupiąca, a tłuszcz się wytopi.
2.Następnie obsmażamy gęś z kolejnych stron. Podsmażamy około 5 minut z każdej strony (tak, żeby nie przesuszyć mięsa).
3.Usmażoną gęś kładziemy na talerzu i przykrywamy folią aluminiową. Gęś musi chwilę odpocząć, żeby przy krojeniu nie stracić wszystkich soków.
4.Kroimy warzywa: dynię i paprykę w średniej wielkości kostkę; marchewkę i szalotkę w średniej grubości plasterki; a imbir i czosnek w cienkie plasterki.
5.Gęś kroimy w dość dużą kostkę.
6.Do dużego garnka wlewamy dwie łyżki wytopionego tłuszczu z gęsi. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone warzywa. Chwilę podsmażamy.
7.Zalewamy winem, octem balsamicznym i miodem. Mieszamy i dorzucamy pokrojoną w kostkę gęś. Chwilę podsmażamy, cały czas mieszając. Po około 2 minutach zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Dorzucamy liść laurowy, rozmaryn i majeranek. Dusimy na małym ogniu do momentu zmięknięcia warzyw (około 20 – 25 minut).
8.W małym garnuszku przygotowujemy z masła i mąki zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy i złotawego koloru.
9.Jak warzywa zmiękną dodajemy przygotowaną zasmażkę oraz sól i pieprz do smaku. Dusimy na małym ogniu przez około 10 – 15 minut.

PLACKI ZIEMNIACZANE
1.Obieramy ziemniaki i szalotkę, które następnie ucieramy lub mielimy w blenderze na jednolitą masę.
2.Żeby placki nie były tak mokre, ze zmielonych ziemniaków z szalotką odsączamy wodę –na sitku z małymi oczkami lub przez bawełnianą szmatkę.
3.Następnie do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
4.Placki smażymy na wytopionym wcześniej tłuszczu z gęsi na średnim ogniu, do uzyskania jasno brązowego koloru.

Przygotowane placki polewamy przygotowanym gulaszem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia26 08.12.2013 13:02
ślinka leci:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak