Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
mleko ok. 1/8 l
drożdże 30 g
mąka 0,5 kg
cukier 120 g
sól
margaryna 100 g
tłuszcz do formy
rodzynki 50 g
jajko 1/2 do posmarowania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec

Z 150 g mąki, drożdży i letniego mleka przygotować rozczyn. Gdy podrośnie dodać jajka ubite z cukrem, sól, rodzynki i resztę mąki, przy końcu dodać stopiony tłuszcz. Chwilę wyrabiać. Formę wysmarować tłuszczem, włożyć ciasto, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy swą objętość, piec w średnio gorącym piekarniku ok 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.03.2011 00:19
Wygląda apetycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak