Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka cioci Luci

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 0,7 l
mąka ziemniaczana 4 kopiaste łyżki
mąka pszenna 3 kopiaste łyżki
żółtko surowe 4 szt
cukier 1/3 szkl
cukier waniliowy 1 op
margaryna 1/2 kostki
woda 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
jajko 5 szt
sól 1 szczypta
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka cioci Luci

Zaczynamy od przygotowania budyniu na krem. Połowę mleka zagotowujemy w garnku. Do pozostałej części mleka dodajemy mąki, cukry, oraz żółtka. Mieszamy dokładnie ( ja używam miksera) i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie lub zwyczajnie mikserem na wolnych obrotach. Kiedy masa zgęstnieje gotujemy jeszcze około 2-3 minutki. Przykrywamy folia spożywczą tak aby leżała ona na budyniu( nie będzie wtedy kożucha). Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do miski wrzucamy margarynę, miksujemy aż będzie biała i puszysta. Nie przerywając miksowania dodajemy łyżka po łyżce budyń. Miksujemy aż uzyskamy gładziutki puszysty krem. Ciasto: Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy margarynę( nadal gotujemy) Kiedy margaryna już się rozpuści a woda zacznie wrzeć, dodajemy mąkę z solą i bardzo energicznie mieszamy. Masa powinna byc bardzo gęsta i odchodzić od brzegów garnka. Kiedy juz uzyskamy taka gęsta masę zestawiamy garnek z ognia. Czekamy kilka minut aż ciasto lekko przestygnie i wbijamy po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym wbiciu. Uzyskamy gładkie ciasto dość gęste( nie dające się wylać). Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy połowę ciasta. Pieczemy w 200 stopniach około 20-25 minut ( aż będzie ładnie przyrumienione. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Placki studzimy. Jeden placek kładziemy na blasze, rozsmarowujemy grubą warstwę kremu i nakładamy na niego drugi placek( wzniesieniami do góry - oba placki)Dociskamy lekko i wkładamy do lodówki na conajmniej 2h. Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 16.01.2014 10:12
mój mąż uwielbia :-)
reniatka 08.12.2013 12:22
nie ma jak karpatka chyba wszyscy lubią ;)
nogawkuchni 08.12.2013 11:49
Wygląda rewelacyjnie i z pewnością świetnie smakuje,kuszący i bardzo apetyczny deser,pyszna słodkość.
2milutka 08.12.2013 11:46
lubię karpatkę narobiłaś smaka
SylwiaMagdaSabin 08.12.2013 11:32
Uwielbiam karpatkę.
patryska76 08.12.2013 10:57
Moje ulubione ciacho! ;-)
cukiereczek 08.12.2013 09:45
wspaniała karpatka
Edith85 08.12.2013 08:40
jak ja dawno nie jadłam karpatki
maciek7 08.12.2013 08:13
przepyszna
monisia1977 08.12.2013 07:01
super ciacho
iwi 08.12.2013 00:17
Pyszna karpatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak