Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące krążki z kalmarów w panierce, marynowane w limonce i czosnku

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalmary krążki mrożone 30 sztuk
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 3 łyżki
drożdże suche 2 g
sól
limonka 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
olej rzepakowy 200 ml
oliwa 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące krążki z kalmarów w panierce, marynowane w limonce i czosnku

Czosnek drobno kroimy, dodajemy do niego oliwę i sok wyciśnięty z limonki. Krążki kalmarów zalewamy marynatą i mieszamy dokładnie. Zostawiamy na co najmniej 30 minut w lodówce. Po tym czasie kalmary osuszamy na ręczniku papierowym i posypujemy solą.

Do foliowego woreczka wsypujemy obie mąki i suche drożdże. Mieszamy i wkładamy kilka kalmarów. Potrząsamy woreczkiem, aby krążki były dobrze obtoczone w mące. Wyjmujemy z woreczka i wkładamy do niego nowe krążki. Powtarzamy do czasu, aż wszystkie krążki będą miały gotową panierkę. Przed smażeniem otrzepujemy z nadmiaru mąki.

Na garnku rozgrzewamy olej. Smażymy krążki, aż będą mieć złoty kolor, a panierka będzie chrupiąca. Trzeba pilnować bo trwa to bardzo szybko. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Doskonale smakują zarówno na gorąco jako dodatek do dania głównego, bądź na zimno do sałatek i jako samodzielna przekąska.

Zakochałam się w tych chrupiących krążkach mimo, że to mój pierwszy raz kiedy w ogóle odważyłam się spróbować jakichkolwiek owoców morza (oprócz każdemu znanych ryb). Zawsze towarzyszyły mi dziwne uczucia, na samą myśl, że miałaby coś takiego zjeść :) Odwagi, może i Wy zasmakujecie się w nich. U mnie na pewno na stałe zagoszczą w menu. Śmiało mogę powiedzieć, że to moje odkrycie roku :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 09.12.2013 07:22
zapowiada się smacznie
ao_12 07.12.2013 21:22
nie jadłam jeszcze kalmarów, myślę,że się skuszę :)
Klausia 07.12.2013 17:30
Olga! Osz Ty z tym piwem :D Tak swoją drogą to do piwa bardzo pasuje, jak i białego wina :)
Pyszota 07.12.2013 13:48
nigdy nie próbowałam ale na pewno są dobre
Olga_SK 07.12.2013 13:21
Idealna przekąska do piwka, nie? :D
Marta11 07.12.2013 11:53
bardzo apetyczne
norweska20 07.12.2013 11:36
w takiej panierce jeszcze nie jadłam..super
nutellla 07.12.2013 11:23
smaczne :)
Niki22 07.12.2013 10:29
genialna przekaska poprostu palce lizac :)
patryska76 07.12.2013 10:21
Ciekawa przekąska ;-)
Ola1984 07.12.2013 10:16
Fantastyczne na przekąskę :)
Krzysztof15 07.12.2013 09:48
super-lubie kalmary
aniagdz 07.12.2013 09:05
oooo uwielbiam! ale tak często wychodzą gumowate...
cukiereczek 07.12.2013 08:57
wow zapowiada się bardzo apetycznie
Monika-twin 07.12.2013 08:40
ale musi byc pycha,wczoraj jadłam krazki cebulowe
Mniam 07.12.2013 08:22
Nie jadłam jeszcze, ale skoro tak polecasz to może się skuszę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak