Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak drożdżowy z rybą.

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

FARSZ RYBNY
dorsz 80 dag
jajko 1 szt
cebula 1 szt
natka pietruszki 1 łyżeczka
sól, pieprz
ciasto drożdżowe:
mąka 50 dag
drożdże 5 dag
jajko 1 szt
woda letnia 150 ml
olej rzepakowy 50 ml
sól 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak drożdżowy z rybą.

Kroki postępowania

1
Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło.
Krok 1 - Kulebiak drożdżowy z rybą. foto
2
Kiedy rośnie, ryby zalać wrzątkiem i zagotować
Krok 2 - Kulebiak drożdżowy z rybą. foto
3
Ryby wyjąć, zdjąć skórę i usunąć ości. Mięso wymieszać energicznie widelcem, dodać jajko, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Kulebiak drożdżowy z rybą. foto
4
Wyrośnięte ciasto wyciągnąć w prostokąt (wywałkować),na środku ułożyć wałek farszu rybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód.
Krok 4 - Kulebiak drożdżowy z rybą. foto
5
Uformować rybę (lub nie),posmarować wierzch jajkiem i odstawić na 30 min.
Krok 5 - Kulebiak drożdżowy z rybą. foto
6
Piec w temp. 190 stop.35 min-40 min.
Zimny kulebiak możemy zamrozić, wyjąć w ranek wigilijny i przed, czy też w trakcie kolacji wstawić do piekarnika na 20 min.
Smacznego.
Krok 6 - Kulebiak drożdżowy z rybą. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 02.01.2015 13:18
smakowicie:)
Maria 70 09.12.2013 21:27
Akurat na Wigilię.
fotoviderek 07.12.2013 09:40
Zjadłoby się takiego kulebiaka, pycha :)
Gabi44 06.12.2013 18:13
Pysznie wygląda.
anemon 06.12.2013 16:38
Kulebiak to tradycyjne danie w naszej rodzinie, ale z farszem rybnym zupełnie mi nieznane.
AZgotuj 06.12.2013 14:32
świetny!!!
bogusia19 06.12.2013 13:49
musi być smaczny
Olga_SK 06.12.2013 13:30
Nigdy nie jadłam kulebiaka, chyba najwyższa pora w te święta go przyrządzić :)
Adamorek 06.12.2013 13:08
coś wspaniałego, prawdziwa kuchnia
Aleksandra/Olcia 06.12.2013 12:40
super się prezentuje
sanielcia 06.12.2013 11:43
bardzo fajny przepis
stef 06.12.2013 11:21
W sam raz na kolację wigilijną,pyszna.
dada 06.12.2013 11:08
aż mi ochota na rybkę przyszła :) apatyczna
kriko 06.12.2013 10:56
bardzo pyszne
Niki22 06.12.2013 10:33
FAJNA TA RYBKA :)
dodi 06.12.2013 10:33
zjadłabym z chęcia
monia2005 06.12.2013 10:25
pyszny przepis :-)
brioszka 06.12.2013 10:08
mniam! po prostu same pyszności! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak