Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z surówką i frytkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1
cebula 1
pieczarki 4 szt
jajko 1
marchewka 1
papryka 1
sos sojowy 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
przyprawa uniwersalna
sól
pieprz
kukurydza w puszce pół
tłuszcz
makaron sojowy 15 dag
papier ryżowy
grzyby mun 10 dag suszone

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z surówką i frytkami

Mięso i czosnek pokroić bardzo drobno,posypać sola ,pieprzem ,uniwersalna ,mozna dodac szczyptę curry i usmażyć.Przełożyć usmazone do miseczki.Grzyby suszone chińskie zalewamy cepłą wodą i moczymy jak najdłużej ,następnie pokroić w cienkie paseczki, cebulke posiekać.Makaron sojowy wrzucamy do wrzątku ,przykrywamy pokrywką i tak zostawiamy 3-4 minuty potem odcedzamy i kroimy w kilkucentymetrowe paski, marchewke pokrojoną w słupki poddusić, następnie podsmazamy grzyby chińskie z pieczarkami,papryką, cebulą i 5 płatków korzenia imbiru, wszystkie składniki mieszamy w misce,dodajemy 2 łyżki sosu sojowego,roztrzepane jajko,sól,pieprz i ostra paprykę ,całą masę wkładamy do lodówki do schłodzenia.Bierzemy płat papieru ryżowego i zanurzamy na momnet w ciepłej wodzie lub w piwie potem kładziemy na desce aż zmieknie, nakładamy farsz i zwijamy w niewielkie ruloniki,możemy użyc 2 płatów papieru ,wtedy będziemy mięli pewność ,że farsz będzie dobrze zwinięty i nie będzie się rwał.Ruloniki odstawiamy na chwilkę do wyschnięcia,gotowe sajgonki mozemy smazyć od razu na głębokim oleju do momentu aż zauważymy że nabrały złocistego koloru.Podajemy z frytkami i dowolną surówką ,ja akurat podałam z kapustą z sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 04.01.2014 13:17
powiem szczerze ze jeszcze ich nie jadłam
okrysia 27.12.2013 10:25
SMACZNE TO!
magdziorka6 06.12.2013 20:38
jadłam ostatnio pychota
Michał G 06.12.2013 11:34
moje ulubione sajgonki
olla85 06.12.2013 10:41
Uwielbiam sajgonki. Nie robię często, ale chyba czas to zmienić :)
ssylwiaa 05.12.2013 17:09
tyle osób zachwala sajgonki, że muszę je w końcu przygotować ;)
Barbara777 05.12.2013 14:13
dobre jedzenie;)
EwelinkA_93 05.12.2013 11:16
ciekawy przepis :-)
krystyna330 05.12.2013 10:59
moje smaki
brioszka 05.12.2013 10:53
dziś również zamierzam robić sajgonki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak