Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierogi z kapustą i suszonymi śliwkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 kubka
drożdże 10 g
jajko 2 średnie
olej rzepakowy 3 łyżki
maślanka 0,5 kubka
sól 1 płaska łyżeczka
siemię lniane do posypania
Farsz:
kapusta kiszona 400 g
grzyby suszone 1 kubek
marchewka 1 średnia
cebula 1 średnia
suszonych śliwek 10 sztuk
kminek opcjonalnie
olej rzepakowy 1 łyżka
wino białe 1/3 kubka
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierogi z kapustą i suszonymi śliwkami

Kroki postępowania

1
Maślankę lekko podgrzać w mikrofalówce, wymieszać z drożdżami i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać do rozczynu mąkę, jajka, olej rzepakowy, sól i pieprz (wszystko w temp. pokojowej). Wyrobić ciasto, ciasto powinno z łatwością odchodzić od ręki, jeśli nie odchodzi podsypywać mąką. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Krok 1 - Drożdżowe pierogi z kapustą i suszonymi śliwkami foto
2
Grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą. Pokroić w mniejsze kawałki.

Cebulkę pokroić w kostkę.
Krok 2 - Drożdżowe pierogi z kapustą i suszonymi śliwkami foto
3
Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach.

Śliwki jeżeli są bardzo twarde zalać ciepłą wodą i poczekać do momentu aż zmiękną. Następnie pokroić je na mniejsze części.
Krok 3 - Drożdżowe pierogi z kapustą i suszonymi śliwkami foto
4
Kapustę przelać wodą i odcisnąć.

Na oleju podsmażyć lekko cebulkę i śliwki. Po chwili dodać kapustę, marchewkę i grzyby, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie kminkiem). Podsmażać na średnim ogniu około 10 min, po tym czasie zalać winem i gotować do momentu aż wino całkiem odparuje.

Następnie zdjąć z ognia i poczekać do ostygnięcia.
Krok 4 - Drożdżowe pierogi z kapustą i suszonymi śliwkami foto
5
Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części, rozwałkować na cienki placek i wykrawać kubkiem kółka.
Przed nakładaniem farszu jeszcze raz rozwałkować kółko (ciasto drożdżowe ma to do siebie, że szybko się kurczy). Nałożyć farsz i dobrze zakleić.

Pierożki układać na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać z wierzchu siemieniem lnianym.

Tak samo postępować z drugą połową ciasta.
Krok 5 - Drożdżowe pierogi z kapustą i suszonymi śliwkami foto
6
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Krok 6 - Drożdżowe pierogi z kapustą i suszonymi śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 07.03.2014 08:14
bardzo lubię takie -super
matesko 08.01.2014 10:39
apetycznie wygląda
Stenka 04.01.2014 17:04
apetycznie wyglądają
Kolorowa 12.12.2013 16:02
śliwki, wino...mniam ;)
matesko 09.12.2013 12:09
fajny przepis
pierniczkowo 05.12.2013 12:44
muszą wspaniale smakować :)
Katarzyna/kate1980 04.12.2013 19:52
ojej jaki świetny przepis
ssylwiaa 04.12.2013 14:37
kiedyś z pewnością wypróbuję ;)
Bogusiaz 04.12.2013 12:15
zjadłabym z przyjemnością:)
Olga_SK 04.12.2013 12:05
Pyszny pomysł na pierogi :)
olla85 04.12.2013 11:47
Ciekawe połączenie smaków. Takich pierogów jeszcze nie jadłam :)
Paolcia 04.12.2013 11:46
smacznie wygląda :)
norweska20 04.12.2013 11:12
pięknie wyszły, moje klimaty smakowe
dada 04.12.2013 10:58
mniam mniam - super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak