Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierogi z kapustą i suszonymi śliwkami
Kroki postępowania
Cebulkę pokroić w kostkę.
Śliwki jeżeli są bardzo twarde zalać ciepłą wodą i poczekać do momentu aż zmiękną. Następnie pokroić je na mniejsze części.
Na oleju podsmażyć lekko cebulkę i śliwki. Po chwili dodać kapustę, marchewkę i grzyby, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie kminkiem). Podsmażać na średnim ogniu około 10 min, po tym czasie zalać winem i gotować do momentu aż wino całkiem odparuje.
Następnie zdjąć z ognia i poczekać do ostygnięcia.
Przed nakładaniem farszu jeszcze raz rozwałkować kółko (ciasto drożdżowe ma to do siebie, że szybko się kurczy). Nałożyć farsz i dobrze zakleić.
Pierożki układać na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać z wierzchu siemieniem lnianym.
Tak samo postępować z drugą połową ciasta.