Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól do smaku
Musztarda francuska Prymat 3 łyżeczki
wiśnie 30 w alkoholu
olej rzepakowy 2 łyżki
masło 1 łyżka
cebula biała 1
bulion 60 ml
żurawina
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym

Kroki postępowania

1
Combry królicze oczyszczamy z błon. Posypujemy solą oraz pieprzem czarnym mielonym oraz odrobiną suszonego tymianku.
Krok 1 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
2
Zawijamy w folię spożywczą nadając im kształt walca. Folię dziurkujemy wykałaczką starając się jak najmniej uszkodzić zawinięte combry.
Krok 2 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
3
Całość w towarzystwie gałązki tymianku wkładamy do woreczka foliowego z zapięciem strunowym. Z jednej strony woreczka wsuwamy słomkę i na całej długości zamykamy zapięcie. Za pomocą słomki odsysamy resztki powietrza z worka, sprawnie wyciągamy słomkę i szybko domykamy woreczek.
Krok 3 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
4
Tak przygotowane comberki w woreczku wkładamy do garnka z wodą o temperaturze 60°C, na minimalnym ogniu. Podgrzewamy około 30 minut pilnując, aby temperatura oscylowała wokół 60-64°C. W międzyczasie zabieramy się za sos.
Krok 4 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
5
W rondelku na 2 łyżkach oleju rzepakowego podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy się zarumieni dodajemy wiśnie z nalewki (oczywiście bez pestek).
Krok 5 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
6
Dolewamy jeszcze bulion i mieszamy. Na wolnym ogniu podgrzewamy około 15 minut. Następnie dodajemy musztardę oraz konfiturę z żurawiny. Mieszamy i redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji – sos powinien być gęsty niczym konfitura. W razie potrzeby możemy doprawić solą lub sosem sojowym.
Krok 6 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
7
Po zakończonej kąpieli wodnej combry wyjmujemy z woreczka i rozwijamy (ewentualne soki z mięsa przelewamy do sosu wiśniowego).
Krok 7 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
8
Rozgrzewamy patelnię grillową i na maksymalnym płomieniu rumienimy combry z każdej strony.
Krok 8 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
9
Po skończonym smażeniu ogień wyłączamy, a na gorącą patelnię wrzucamy masło. Rozprowadzamy po całej patelni, aby zebrało wszelkie pozostałości smakowe ze smażenia mięsa i przelewamy do sosu.
Krok 9 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
10
Sos mieszamy. Tak przygotowane comberki polałem sosem wiśniowym.
Krok 10 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto
11
Można podawać z makaronem lub bez. Smacznego.
Krok 11 - Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 06.05.2014 17:41
Wspaniałe danie :)
smerfna_chatka 04.12.2013 10:09
bardzo fajny pomysl
Zdzisław 04.12.2013 07:34
dla mnie smacznie podano
Sroczka 03.12.2013 23:49
Ależ to musiało być pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak