Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z marchewką duszona i buraczki na ciepło
Karkówkę pokroić na plastry rozklepać trochę młotkiem. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, na ostrym ogniu przysmażyć z obu stron karkówkę, dodać pokrojoną cebulę i marchewkę, przemieszać, chwilę podsmażyć i dodać bulion oraz przyprawy. Przykryć i dusić ok 40 min, do miękkości.
Buraczki ;
Buraczki zetrzeć na tarce o duzych oczkach, dodać łyżkę octu, łyżkę cukru, szczyptę soli i pieprzu. postawić na ogniu i ogrzewać mieszając. Mleko wymieszać z mąką i dodać do buraczków, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku jeśli czegoś brakuje.
Karkówkę podawać z buraczkami i ziemniakami posypanymi koperkiem i szczypiorkiem.