Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pizze

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
mąka pszenna 3 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
woda 3/4 szklanki
cukier 1 łyżeczka
jajko 1 szt
olej 5 łyżek
koncentrat pomidorowy 1 szt
bazylia do smaku
oregano do smaku
tymianek do smaku
szynka gotowana 200 g
ser żółty 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pizze

Przygotowujemy rozczyn (drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy wodą dodajemy łyżkę kopiastą mąki).Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce i kiedy podrośnie mieszamy go z pozostałą mąka , jajkiem oraz oliwą. Dodajemy sól do smaku i wyrabiamy ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto powinno być dość miękkie, jeżeli jest zbyt twarde należy dodać odrobinę letniej wody i dalej wyrabiać do uzyskania pożądanego efektu. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy je tak aby powstały nam prostokąty o wymiarach mniej więcej 30 na 15 cm.Każdy prostokąt smarujemy cienko koncentratem i posypujemy oregano, bazylią i tymiankiem. Układamy szynkę, ser i zwijamy jak roladę i kroimy plastry grubości około 2 cm. Powstałe pizzetki pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut( do zezłocenia)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basia03 31.01.2014 07:42
Uwielbiam takie rzeczy.
magdziorka6 10.12.2013 17:27
fajne ślimaczki
Milka100 03.12.2013 08:35
fajny przepis
Marlenka.S 02.12.2013 17:45
bardzo fajny przepis
halina17 02.12.2013 16:43
Smaczne mini pizze.
Barbara13 02.12.2013 16:07
Super ślimaczki
patryska76 02.12.2013 16:02
Wyglądają bosko i na pewno tak smakują ;-)
Stenka 02.12.2013 16:01
apetycznie wyglądają
cooleczka 02.12.2013 15:55
fajna prpozycja
Pyszota 02.12.2013 15:51
bardzo je lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak