Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mocno pomarańczowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
galaretka cytrynowa 1 sztuk
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 4 łyżka
cukier 3/4 szklanka
mąka tortowa 1,5 szklanka
sól 1 szczypta
budyń śmietankowy 3 sztuk
śmietanka kremowa 0,5 litr
fix do śmietany 2 opakowanie
polewa czekoladowa 1 opakowanie
sok pomarańczowy 1 (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mocno pomarańczowe

Na talerzyk wybić jajka, oddzielając żółtka od białek, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną masę, która po odwróceniu naczynia nie wydostanie się poza nie, dodać żółtka i cukier kryształ, cukier waniliowy i w dalszym ciągu całość ubijać na jedną masę. Mąki wymieszać ze sobą jak również z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do ciasta i przelać ciasto do blaszki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180- 200 stopni C. Ostudzić biszkopt. Sok zagotować w garnku z cukrem, odlewając wcześniej 1 szklankę soku i rozprowadzić w soku budynie śmietankowe i wlać do gotującego się soku, energicznie mieszając aby zniwelować grudki. Powstałą i gorącą masę wylać na biszkopt. Pozostawić do wystygnięcia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Ubić na sztywno śmietanę ze śmietan-fiksami i wlać do niej ostudzoną galaretkę, wymieszać całość dokładnie i wyłożyć na ciasto, udekorować polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 02.12.2013 13:59
szkoda że nie ma zdjęcia w przekroju, ale pysznie sie zapowiada, daję smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak