Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka dla dzieci

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane 1/2 kg
ser biały 15 dag
mąka tortowa 1 szklanka
jajko 1 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka dla dzieci

Ziemniaki i ser przeciągamy przez praskę. Wykładamy na stolnicę, dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną oraz jajko. Przyprawiamy do smaku solą.
Szybko zagniatamy.
Dosypujemy mąkę jeśli ciasto będzie za rzadkie.

Gdy już ciasto będzie idealne, podsypujemy trochę mąki i część ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,7 cm.
Foremką małą np. gwiazdki wykrajamy malutkie kopytka.
Wrzucamy do wody osolonej. Gotujemy 3 min. od wypłynięcia na wierzch.
Podobnie postępujemy z całym ciastem.

Możemy podawać na słodko lub jak dziecko lubi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 16.11.2014 08:49
Dawno temu robiłam takie kluseczki mojemu małemu niejadkowi, a teraz jest większy ode mnie i tatę niemal dogonił wzrostem ;) Robiłam często na kolorowo, bo dzieci jedzą najpierw wzrokiem :)
bogusia19 02.12.2013 11:21
bardzo dobre
dodi 02.12.2013 11:05
moje dziecko uwielbia kopytka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak