Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka zupa z dyni

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 l
dynia 550 g
seler 100 g
pietruszka 0,5 sztuka
marchew 0,5 sztuki
pieprz 1/3 łyżeczki
sól 1/3 łyżeczki
mleko 100 ml
ser biały 15 g
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
cebula 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zupa z dyni

Do gotującej wody, wrzucamy pokrojony w plastry marchew, pietruszkę, seler następnie dodajemy sól i gotujemy ok. 20 min. Kolejno do garnka wsypujemy pokrojoną cebulę oraz pokrojoną dynię. Całość gotujemy przez 15 min. Gdy dynia wyraźnie zmięknie odstawiamy z gazu i całość blenderujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz papryką i mieszamy ponownie. Na końcu wlewamy chłodne mleko i ponownie mieszamy. Na koniec przelewamy do miseczek i posypujemy ulubionym, białym serem. Można podać z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwiusia055 15.12.2013 18:47
zjadłobysię
Małgorzata106 01.12.2013 20:19
pyszna zupka
gusia1000 01.12.2013 19:45
Smacznie ona wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak