Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Kokosowe z alkoholem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 szklanka
wiórki kokosowe 1 szklanka
kasza manna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
wódka 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
masło 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Kokosowe z alkoholem

Wiórki kokosowe, kaszę manną, szklankę cukru, mleko, alkohol - łączymy razem ze sobą, mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając.
Blachę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w temp. 165 stopni C około 45-50 minut
.
Do przygotowanej masy dodajemy masło i ucieramy mikserem.

Gotowy i ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Na jedną część wykładamy około 3/4 masy. Przykrywamy drugą warstwą i smarujemy resztą masy. Górną warstwę posypujemy odrobinę kokosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 01.12.2013 22:30
tam gdzie kokos tam ja mmm;)
Milka100 01.12.2013 22:16
bardzo apetyczne
everay 01.12.2013 20:21
uwielbiam kokosy:))
Aleksandra/Olcia 01.12.2013 19:43
bardzo smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak