Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta bananowo-malinowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 250 g
śmietana kwaśna 1 łyżka
cukier puder 100 g
margaryna 150 g
żółtko jajek 2 szt
Krem:
jogurt naturalny 400 ml
ser biały 250 g
smietana 18% 250 ml
cukier puder 2 łyżki
galaretka brzoskwiniowa 1 opak
galaretka agrestowa 1 opak
wierzch ciasta:
galaretka truskawkowa 1 opak
maliny lesne
banan 1 szt
listki mięty

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta bananowo-malinowa

CIASTO
Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść kruche ciasto, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie formę na tartą o wymiarach 27 cm, posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem, nakłuć ciasto widelcem, włożyć do piekarnika, piec 25 minut w 180 stop.
KREM
Do rondla wlać jogurt, śmietanę i zmieloną 2 krotnie kostkę sera i cukier puder. Postawić rondel na ogniu, mieszając aż składniki się połączą i będzie gorące, nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową i agrestową, dokładnie wymieszać, nie gotować.
Na ostudzone ciasto wyłożyć trochę opłukanych i osączonych malin. Przykryć kremem jogurtowym. Ułożyć na kremie resztę malin i banana pokrojonego w plasterki. Galaretkę przygotować w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Zastygniętą galaretką polać owoce, włożyć do lodówki. Ozdobić listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia26 01.12.2013 18:56
ślinka leci :)
Ania321 01.12.2013 18:48
ale bym sobie zjadła :)
eliza135 01.12.2013 18:43
palce lizać
norweska20 01.12.2013 18:31
pyszna ta tarta
Dorota59 01.12.2013 18:07
smakowite cudeńko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak