Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos pieczony po Bieszczadzku

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
kapusta biała 1 k
mięso wieprzowe 1/2 kg
kiełbasa jałowcowa 1/2 kg
wędzony boczek 1/2 kg
cebula 2 szt
grzyby suszone 1/2 szklanki
smalec 1 łyżki
sól, pieprz do smaku
majeranek 1 łyżka
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
śliwki suszone 10 dag
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos pieczony po Bieszczadzku

Wykonanie:
Grzyby opłukać i namoczyć na kilka godzin .Mięso, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną dokładnie opłukać, drobno posiekać , a biała kapustę również drobno poszatkować i połączyć obie kapusty. Podlać odrobiną wody i wkładać kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni. Następnego dnia wymieszać bigos, w razie potrzeby doprawić i piec przez kolejną godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 02.12.2013 00:18
pieczony bigosik... chyba spróbuję
Renataj 01.12.2013 20:35
Bardzo mi się podoba ten pomysł - już czuję ten aromat bigosu.
Christopher 01.12.2013 20:30
Wiwat Bieszczady.
iwi 01.12.2013 19:08
Pyszny bigosik
Ania321 01.12.2013 18:51
w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
Renata9 01.12.2013 18:40
pyszny bigosik
gosia47-47 01.12.2013 17:56
na pewno smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak