Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik cukiniowy

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukru 0,5 szkl
cukru cynamonowego 0,5 szk
cukru waniliowego 1 łyżeczka
mąki pszennej 1,5 szkl
kakao 1 łyżka
proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki
startej cukinii 200 g
galaretka brzoskwiniowa 1 szt
kremówka 200 ml
cukru pudru 1 łyżka
śmietan fix 1 szt
olej 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik cukiniowy

Kroki postępowania

1
Do naczynia z robota wbić jajka, dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Wlać olej i dodać obraną z skórki i startą na dużych oczkach cukinię. Ciasto wylać do tortownicy 24 cm, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec około 40 min. Piec do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Krok 1 - Torcik cukiniowy foto
2
Zimne ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem (odłożyć 3 łyżki dżemu na górę).
Krok 2 - Torcik cukiniowy foto
3
Wierzch posmarować odłożonym dżemem. Wylać tężejącą galaretkę i odłożyć do stężenia.
Krok 3 - Torcik cukiniowy foto
4
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Górę torciku udekorować bitą śmietaną. Galaretkę przygotować w 400 ml wody. Jeśli używamy tortownicy metalowej spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 4 - Torcik cukiniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 03.03.2014 05:53
ciekawy,apetyczny torcik
Lis 20.01.2014 16:17
Ekstra pomysł na torcik:)
Renata22 09.01.2014 18:20
jest przepiekny i jaka ładna aranżacja;)
Krystyna32 09.12.2013 08:47
pyszny torcik
barbara11561 03.12.2013 11:15
Wygląda bardzo smakowicie:)
Łucja 02.12.2013 21:03
obłędny :) bardzo elegancki :)
Mniam 02.12.2013 10:17
Pyszne ciasto i do tego tak ładnie zaprezentowane-super!
Róża1 01.12.2013 22:33
śliczny torcik !! gratuluję pomysłu:-)
mufinka79 01.12.2013 20:18
Torcik wygląda obłędnie :)
Beata999 01.12.2013 20:04
Cukinia jako dodatek wpłynie dodatnio ,ciasto będzie wilgotne,podobnie jak z tartymi jabłkami ,tylko cukinia nie wnosi smaku.
Ela_K 01.12.2013 19:51
super pomysł
Olga_SK 01.12.2013 19:04
Cukinii w takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale to świetny pomysł :)
Izabela77 01.12.2013 18:58
pyszny torcik:)
Ania321 01.12.2013 18:52
musi być pyszny :)
Pyszota 01.12.2013 17:48
pysznie wygląda
IZABELA29 01.12.2013 17:44
cudowny i tylko pozazdrościć dobrego światła o tej porze roku
KasiaK90 01.12.2013 17:27
wygląda pysznie
Renata9 01.12.2013 17:09
pyszny torcik, szczególnie ta cukinia jako dodatek, ja robię ciasto czekoladowo - cukiniowe
Dorota59 01.12.2013 17:08
świetna -słodka wersja na cukinię
kasiaw 01.12.2013 17:04
ciekawy pomysł na ten torcik
gosia1988 01.12.2013 17:00
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak