Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odsmażane ziemniaki z nutka tymianku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki młode 10 sztuk
masło 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
olej 3 łyzki
tymianek 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Odsmażane ziemniaki z nutka tymianku

Ziemniaki obrać ( oskrobać) i umyć. Ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić i ostudzić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić ziemniaki w całości i smażyć do zrumienienia przewracając tak by były złociste ze wszystkich stron. Dołożyć masło. Posypać ziemniaki połową tymianku. Chwilę smażyć. Zdjąć z patelni i podawać bez tłuszczu na którym sie smażyły.
Posypać resztą tymianku. Często zostają mi nadprogramowe ziemniaki. Nie ma żadnego problemu z ich wykorzystaniem. Robię sałatki, kopytka, knedle, Placki z gotowanych, krokiety , farsz do ruskich pierogów. Ale najbardziej lubię odsmażane na rumiano. W sezonie kiedy są młode małe ziemniaki specjalnie obieram ich więcej i gotuje by potem obsmażać na maśle w całości. Doprawiam je na różny sposób - kminkiem, rozmarynem, koperkiem, a ostatnio tymiankiem. Na prawdę są dobre i jako dodatek do II Dania i jako samodzielne danie np. z chłodnikiem do popicia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 01.12.2013 15:36
są bardzo dobre
marcia7 01.12.2013 13:14
uwielbiam takie do obiadku
dwa pokoje z kuchnią 01.12.2013 10:17
ja też lubię takie ziemniaczki- super te szczypce :)
bhb8 30.11.2013 23:46
Lubię smażone kartofle :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak