Odsmażane ziemniaki z nutka tymianku

Odsmażane ziemniaki z nutka tymianku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki młode

    10 sztuk
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    3 łyzki
  • tymianek

    3 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać ( oskrobać) i umyć. Ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić i ostudzić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić ziemniaki w całości i smażyć do zrumienienia przewracając tak by były złociste ze wszystkich stron. Dołożyć masło. Posypać ziemniaki połową tymianku. Chwilę smażyć. Zdjąć z patelni i podawać bez tłuszczu na którym sie smażyły.
Posypać resztą tymianku. Często zostają mi nadprogramowe ziemniaki. Nie ma żadnego problemu z ich wykorzystaniem. Robię sałatki, kopytka, knedle, Placki z gotowanych, krokiety , farsz do ruskich pierogów. Ale najbardziej lubię odsmażane na rumiano. W sezonie kiedy są młode małe ziemniaki specjalnie obieram ich więcej i gotuje by potem obsmażać na maśle w całości. Doprawiam je na różny sposób - kminkiem, rozmarynem, koperkiem, a ostatnio tymiankiem. Na prawdę są dobre i jako dodatek do II Dania i jako samodzielne danie np. z chłodnikiem do popicia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

lara

01.12.2013 15:36
są bardzo dobre

marcia7

01.12.2013 13:14
uwielbiam takie do obiadku

dwa pokoje z kuchnią

01.12.2013 10:17
ja też lubię takie ziemniaczki- super te szczypce :)

bhb8

30.11.2013 23:46
Lubię smażone kartofle :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat