Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porcja witamin z Manuką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidor 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
cytryna 1 plasterek
manuka -miód 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Porcja witamin z Manuką

Umyć i obrać marchew . Pomidor umyć , sparzyć i obrać skórkę ( nie jest to konieczne ale skórka ma specyficzny smak którego ja w soku nie lubię . Natkę umyć . Z cytryny usunąć skórkę . Jeśli Manuka jest skrystalizowana to rozpuścić ja w 2 łyżkach letniej przegotowanej wody . Przepuścić wszystkie składniki przez sokowirówkę . Dodać płynną Manukę i pić na świeżo .
Z tych proporcji wychodzi 1 porcja soku , akurat na 1 podstawioną szklaneczkę .
A teraz o Manuce . Jest to specyficzny rodzaj miodu robiony przez pszczoły z rosnącej tylko w Nowej Zelandii rośliny o tej nazwie . Jest samoistnym środkiem septycznym i bakteriobójczym , ma w składzie naturalne antybiotyki . Podaję bliskim ( i sobie ) profilaktycznie po łyżeczce ( słoiczek nie jest oryginalny bo przekładałam z większego ) . Porcja witamin wzmocniona miodem Manuka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak