Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowo – biszkoptowa tarta na kruchym migdałowym cieście
CIASTO :
Mąkę , cukry , masło , żółtko i płatki migdałów ( nie posiekane! ) dokładnie ze sobą zagniatamy.
Chwilkę chłodzimy , a następnie wylepiamy nim formę do tarty – u mnie duża 26 cm
Wkładamy do lodówki.
KREM :
Mąkę pszenną przesiewamy z ziemniaczaną i cukrem wanilinowym.
Dodajemy żółtka i 0,5 szklanki mleka , a następnie szybko mieszamy lub miksujemy.
Wlewamy resztę mleka i piwo.
Gotujemy na wolnym ogniu aż krem zrobi się gęsty – musimy cały czas mieszać , by krem się nie przypalił.
CAŁOŚĆ :
Przekładamy na kruche ciasto w formie do tarty.
Wygładzamy powierzchnię.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 – 35 minut – krem musi się ściąć a ciasto zezłocic.
Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i pokruszonym / posiekanym biszkoptem.
Po ostygnięciu wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny.
Smacznego!