Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gryczane kaszatto z mięsem i goździkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1/2 sztuki
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
kalafior 100 gram
ogórki konserwowe 2 sztuki
kasza gryczana 3/4 szklanki
papryka żółta 1/4 sztuki
mięso mielone 250 gram
oliwa 2 łyżki
Goździki całe Prymat 3 sztuki
sól,pieprz, chili w płatkach do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gryczane kaszatto z mięsem i goździkami

Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać do niej cebulę. Zeszklić. Dodać kaszę i podprażyć ją. Pietruszkę oraz marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Do podprażonej kaszy dodać starte warzywa.Umytego kalafiora podzielić na małe cząstki. Paprykę pokroić w małą kostkę. Ogórki pozbawić nasion za pomocą łyżeczki a „skorupę” pokroić w kostkę. Po około 3 minutach od wrzucenia tartych warzyw dodać resztę rozdrobnionych warzyw. Smażyć kolejne 3 minuty i wlać szklankę wody wymieszaną z sosem sojowym. Przykryć i dusić aż będzie kasza miękka. Gdy płyn odparuje a kasza jeszcze będzie twarda dodać znów ½ szklanki wody. Na osobnej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej mięso mielone. Doprawić je pieprzem i płatkami chili. Goździki rozdrobnić w moździerzu. Na patelnie z kaszą i warzywami dodać mięso ( wyjąć je łyżką cedzakową) oraz goździki. Wymieszać. I dusić je jeszcze 3 minuty. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 29.11.2013 21:54
nam też smakowało, chociaż kaszę gryczaną po raz pierwszy robiłam..
wojtus19 29.11.2013 21:23
Ciekawe danie
Jusiaa 29.11.2013 21:14
Świetne połączenie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak