Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste jabłuszka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka przenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
margaryna 1/2 szt
cukier waniiowy 1/2 szt
rodzynki 1 łyżka
konfitura wiśniowa 1 szt
jajko 1 szt
jabłko winne 6 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste jabłuszka

Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać lekko schłodzoną margarynę i cukier. Wszystkie składniki siekamy za pomocą noża. dodajemy jajko i cukier waniliowy. Szybko zagniatamy gładkie,jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i tniemy na duże kwadraty.
Jabłka należy umyć , wysuszyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne. Do wydrążonych dziurek włożyć po kilka rodzynek, włożyć konfiturę wiśniową po jednej łyżce. Każde jabłko owiń kwadratem z ciasta, zrobić kulę. Jabłka w cieście ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
Piec w temp. 200stopni.Do momentu uzyskania jasnozłotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota71 25.09.2010 12:12
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak