Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 25 dag
masło 15 dag
drożdże 2 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier 2 łyżki
śmietana gęsta 2-3 łyżki
kruszonka
mąka tortowa 10 dag
masło 5 dag
cukier 5 dag
śliwki węgierki 1 kg
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
lukier 1 biały
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Kruszonka: Mąkę posiekać z masłem cukrem z wanilią i cukrem kryształem tak aby się połączyły.
Krok 1 - Ciasto ze śliwkami i kruszonką foto
2
Na końcu pokruszyć palcami.
Krok 2 - Ciasto ze śliwkami i kruszonką foto
3
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem z wanilią dodać śmietanę i żółtka, cukier puder, zmiksować. Na stolnicy posiekać masło z mąką, dodać śmietanę z drożdżami i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.
Krok 3 - Ciasto ze śliwkami i kruszonką foto
4
Po godzinie ciasto wyjąć z zamrażarki, przerobić, rozwałkować i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 21/37 cm. Ciasto posypać bułką tartą, ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu, po wierzchu posypać kruszonką. (Śliwki gdy są mrożone i kwaśne oprószyć cukrem kryształem). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni około 25-30 minut.
Krok 4 - Ciasto ze śliwkami i kruszonką foto
5
Upieczone ostudzić przy uchylonych drzwiczkach.
Krok 5 - Ciasto ze śliwkami i kruszonką foto
6
Zimne ciasto ozdobnie polać gotowym lukrem wymieszanym z aromatem migdałowym.
Krok 6 - Ciasto ze śliwkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 29.11.2013 23:04
też lubię ze śliwkami:-)
Poison1988 29.11.2013 20:35
takie ciacho mogłabym jeść codziennie :) pychotka!
Mniam 29.11.2013 10:21
Wszystko to co lubię, czyli drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.
Janina 29.11.2013 09:01
Świetne ciasto;)
Renata9 29.11.2013 08:39
smakowite ciacho
Magula 29.11.2013 07:33
świetne ciasto
Krzysztof15 29.11.2013 07:30
lubie takie ciasto
paulina2157 29.11.2013 06:51
pyszne jest takie ciasto
monisia1977 29.11.2013 05:55
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak