Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

z wierzchnich liści młodej kapusty

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wierzchnie liście kapusty 4 sztuki duże- młodej
koper 1/3 szklanki
masło 2 łyżki
sok z cytryny 1 do smaku
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: z wierzchnich liści młodej kapusty

Kroki postępowania

1
Liście dobrze umyć. Powycinać grube nerwy.
Krok 1 - z wierzchnich liści młodej kapusty foto
2
Liście pociąć w paski szerokie na ok. 5 cm , a potem w grubszą ,, julienkę".
Krok 2 - z wierzchnich liści młodej kapusty foto
3
Włożyć do garnka. Zalać wodą ze szczyptą soli i cukru . Gotować 45 minut. Odcedzić . Włożyć ponownie do garnka
Krok 3 - z wierzchnich liści młodej kapusty foto
4
Dodać masło i koper. Dusić kilka minut. Zasypać mąką. Wymieszać i zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem.
* gotujemy dłużej bo te wierzchnie liście są grubsze
** można mrozić
Krok 4 - z wierzchnich liści młodej kapusty foto
5
Zwykle wyrzucamy te liście bo wydają nam się łykowate , ciemnie , nie potrzebne. Nic bardziej błędnego. To marnotrawstwo tak myśleć. Można je pokroić i zrobić z nich jarzynkę .Można po prostu pokrojone zamrozić i dodawać do zup jarzynowych .Na pewno nie wyrzucać.
Krok 5 - z wierzchnich liści młodej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LubieSushi
LubieSushi 28.11.2013 20:15
Tymczasem na młodą kapustę musimy jeszcze poczekać parę miesięcy choć miło pomarzyć :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak