Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z brokułów i brukselki z zielonym sosem szpinakowym
Brokuła i brukselkę gotujemy na parze przez około 10 minut. Studzimy.
Większą brukselkę po ugotowaniu możemy przekroić na pół lub na ćwiartki.
Na półmisek wykładamy brokuły i brukselkę.
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół, wykładamy na brokuły z brukselką.
Fileta z indyka kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm i zwijamy, tworząc różyczki, układamy na warzywach.
Przygotowujemy sos szpinakowy: do blendera przekładamy umyte i osuszone liście szpinaku, dodajemy ząbek czosnku, majonez, jogurt. Całość miksujemy na gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
Gotowym sosem polewamy sałatkę i podajemy.
Smacznego!