Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś kurczaka w maku z sosem serowym i ziemniakami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt
mak 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
płatki kukurydziane 3 łyżki
jajko 1 duże
ziemniaki 4 średnie pokrojone w kostkę
ser cheddar 3 łyżki startego
ser gruyere 2 łyżki startego
śmietana kremówka 1/4 kubka
serek topiony 10 g śmietankowego
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kurczaka w maku z sosem serowym i ziemniakami

Kroki postępowania

1
Bułkę tartą wymieszać z makiem i pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

Jajko roztrzepać z solą i pieprzem.

Obtoczyć pokrojone w mniejsze kawałki piersi w jajku, następnie w bułce tartej.
Krok 1 - Pierś kurczaka w maku z sosem serowym i ziemniakami foto
2
Śmietanę kremówkę zagotować z serkiem topionym i odrobiną pieprzu. Jak zacznie się gotować zdjąć z ognia, poczekać 10 mi do przestygnięcia dodać ser cheddar i gruyere, zmiksować na gładką masę blenderem.
Krok 2 - Pierś kurczaka w maku z sosem serowym i ziemniakami foto
3
Ziemniaki ugotować al dente. Następnie wsadzić do piekarnika razem z piersiami nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 min.
Krok 3 - Pierś kurczaka w maku z sosem serowym i ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 02.03.2014 13:39
rewelacyjne danie
Grażyna13 28.01.2014 11:24
Super pomysł :)
Stenka 30.11.2013 15:34
ciekawy przepis
Edith85 28.11.2013 15:35
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak