Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Anyżowe pierożki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2/3 szklanki
maka do podsypywania 1/2 szklanki
mięso gotowane z kurczaka 2/3 szklanki
cebula 1 sztuka
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
sól 1 szczypta do smaku
ouzo 1 łyżeczka
olej roślinny 1,5 łyżki
Anyż nasiona Prymat 1 szczypta do smaku
tymianek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Anyżowe pierożki

Kroki postępowania

1
Obrać i bardzo drobno pokroić cebulę. Usmażyć na złoto na 1/2 łyżki oleju.
Obrać mięso wyjęte z zupy oddzielając chrząstki, skóry i kości. Czyste mięso zmielić. Doprawić solą , pieprzem, tymiankiem, anyżem. Wlać ouzo. Dołożyć cebulę. Wymieszać farsz.
Krok 1 - Anyżowe pierożki foto
2
Osoloną mąkę zalać w misce wrzącą wodą , dodać łyżkę oleju . Zagnieść elastyczne ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą by nie wyschło.
Krok 2 - Anyżowe pierożki foto
3
Rozwałkować ciasto i wycinać małe kółeczka ( ja to robię małą szklaneczką) .
Krok 3 - Anyżowe pierożki foto
4
Na każde kłaść farsz i lepić pierogi . Układać na posypanej mąką tacy ( z tej porcji wychodzi 30 pierogów ).
Krok 4 - Anyżowe pierożki foto
5
Wrzucać do wrzącej i osolonej wody.
Gotować ok 30 sekund od wypłynięcia.
Krok 5 - Anyżowe pierożki foto
6
Podawać w gorącej czystej zupie ( pomidorowa, bulion ) posypane listkami tymianku , lub jako osobne danie okraszone masłem lub zrumienioną na maśle cebulką.
* W tym wypadku użyłam chudych kawałków obranych z kręgosłupów kurczaka z zupy ( bez chrząstek i skór)
Krok 6 - Anyżowe pierożki foto
7
U mnie tak już jest , że jak się czegoś uczepię to na całego. Jak spodobało mi się eksperymentowania z anyżem gwiaździstym i ouzo ( greckiej anyżówki) to już na całego. I co dziwne z reguły udaje mi się trafić :).Pomyślałam sobie , że ponieważ w kuchni greckiej aromat anyżowy nie jest niczym kontrowersyjnym , wręcz przeciwnie należy do kanonu smaków to coś w tym jest.
Gotowałam Anyżową pomidorową na rozgrzewkę na korpusie z kurczaka i chciałam ją podać z malutkimi pierożkami. Czemu więc farszu do tych pierożków też nie doprawić ouzo ?
Oczywiście pierożki wcale nie muszą być do zupy - można je podawać jako osobne danie.
Krok 7 - Anyżowe pierożki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 28.11.2013 12:36
fajne te pierożki
babajaga1969 28.11.2013 12:04
wspaniałe pierożki
bogusia19 28.11.2013 12:04
fajne pierożki
Jadwiga/Jaga85 28.11.2013 11:53
Ciekawy smak!!!
dodi 28.11.2013 11:48
zjadłabym z chęcią

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak